DRUŠTVO

Beba bizona – još jedna prinova Beogradskog zoološkog vrta /foto/

Beogradski „Vrt dobre nade“ bogatiji je od pre nekoliko dana za još jednog stanovnika – bebu bizona.
Sputnik
Prema rečima biologa Kristijana Ovarija, teljenje je proteklo bez ikakvih problema, a mladunče je svet ugledalo naočigled iznenađenih posetilaca zoo vrta.
Iako stara tek nešto više od nedelju dana, beba čvrsto stoji na nogama. Brižna majka je, međutim, prati u stopu ne dozvoljavajući da joj neko priđe.
Beba bizon je neprestano pod budnim okom roditelja
Ovom prinovom, u porodici bizona je nastala mala gužva, tako da će u budućnosti neko od mladih mužjaka morati da ih napusti.
Beogradski zoološki vrt je među retkima, koji mogu da se pohvale da imaju belog bizona, koji je tradicionalno sveta životinja indijanskih plemena.
Iako se hrani majčinim mlekom, mladunče radoznalo njuška travu
Bizon pripada redu papkara i najveća je kopnena životinja u Evropi i Severnoj Americi. Evropski bizon u divljini živi samo u Bjaloveškoj šumi, koja se proteže sa obe strane poljsko-beloruske granice. U Americi su krda bizona nekada procenjivana na oko 60 miliona jedinki, a danas je američki bizon ugrožena vrsta.
U prkos robusnoj građi, bizoni nisu agresivne životinje. Ako im priđete sa grozdom trave, oni će je voljno pojesti direktno iz vaših ruku.
Komentar