SPORT

Srbija s novim „oružjem“ napada svetsko zlato u Australiji

Sve je spremno, počinje Svetsko prvenstvo u košarci za žene i održaće se u Australiji od 22. septembra do 1. oktobra. Ukupno će nastupiti 12 reprezentacija, uključujući i naš tim koji će ponovo sa klupe predvoditi Marina Maljković. A jedan od lidera ekipe na terenu trebalo bi da bude Ivana Raca, devojka sa zanimljivom životnom pričom.
Sputnik
Mlada srpska košarkašica za sada ima veoma specifičan put, rođena je na Kipru u Larnaki, u mlađim kategorijama igrala je u Grčkoj, a školovala se u Americi.
Racini Roditelji su Dragan i Branka Raca, bivši srpski košarkaš, odnosno košarkašica, a danas su treneri igre pod obručima. Ivana je mogla da bira između Grčke, Turske i Rusije, ali je znala svoj put.
Izabrala je Srbiju.
Nisam se dvoumila. Znala sam svoj cilj“, rekla je Raca jednom prilikom u razgovoru za Sputnjik.
Raca sa ponosom nosi dres reprezentacije Srbije, dobila je poziv selektorke Marine Maljkovićza seniorski tim, a sa mlađom selekcijom je osvojila dve srebrne medalje. Sada bi uz Ivon Anderson trebalo da bude predvodnik reprezentacije na turniru u Sidneju.
Raca je od 2017. godine studirala na Vejk Forestu, a prosečno je beležila 17 poena i devet skokova, da bi se potom priključila ekipi San Đovanija.
Posle reprezentativno„penzionisanja“ JeleneBruks (Milovanović) i Sonje Vasić (Petrović), sada bi Raca trebalo da bude nosilac igre uz sjajnu Andersonovu i Tinu Krajišnik.
Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“
Srbiju će na predstojećem Mundobasketu predstavljati: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik, Ivana Katanić, Katarina Zec i Mina Đorđević.
Važno je istaći da će osvajač Svetskog prvenstva overiti direktnu kartu za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Šta čeka Srbiju u Sidneju?

Marina Maljković – OI Tokio
Sistem takmičenja je takav da će u dve grupe igrati po šest reprezentacija, od kojih po četiri prolaze u četvrtfinale. U Grupi A igraće Belgija, Kina, BiH, Portoriko, Južna Koreja i Sjedinjene Američke države, dok će u Grupi B nastupiti Srbija, Francuska, Japan, Mali, Kanada i Australija.
Grupa u kojoj se nalazi Srbija okarakterisana je kao teža posle žreba. Posebno imajući u vidu snagu Japana i domaćina Australije.
Zanimljivo je da će žreb odlučiti parove u četvrtfinalu.
Biće ovo 19. edicija Svetskog prvenstva, a mečevi će se igrati u Sidneju.
Srbija će u četvrtak odigrati prvu utakmicu u Sidneju protiv Kanade u 5.00 sati.
Za Australiju je ovo drugi put u istoriji da organizuje Svetsko prvenstvo za žene u košarci, pošto se isto dogodilo i 1994. godine.
Titulu će braniti Sjedinjene Američke Države, koje su u na prethodna tri takmičenja bile najbolje.
Evrobasket 2022
Ko je nuđen Hrvatskoj i šta to ima Jokić
Komentar