RUSIJA

„Gasprom“: „Severni tok“ obustavlja rad na tri dana zbog planskog remonta; rastu cene gasa

Isporuka gasa „Severnim tokom“ potpuno je prekinuta, danas počinju planski radovi na agregatu za pumpanje gasa u kompresorskoj stanici „Portova“, potvrdio je „Gasprom“.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prekid isporuka gasa trajaće, kako je najavljeno ranije, tri dana, odnosno do 3. septembra. U međuvremenu, kompanija „Simens enerdži“ je saopštila da ne učestvuje u tehničkim radovima na gasovodu „Severni tok“ koje je najavio „Gasprom“.
Prethodno su operater gasovoda „Nord strim AD“ i nemački gasno-transportni sistem GTS saopštili da se na tri dana obustavlja isporuka gasa „Severnim tokom“.
Nakon prekida isporuka gasa „Severnim tokom", cene fjučersa za gas u Evropi rastu za pet odsto i približavaju se vrednosti od 2.900 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, pokazuju podaci londonske berze ICE.
„Severni tok“ od sredine juna radi uz ograničenja, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ruska strana naglašava da je smanjenje obima isporuka izazvano isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata „Simensa“. Sada rad gasovoda omogućava samo jedna turbina.
Isporuke gasa iz Rusije tranzitom preko Ukrajine su ostale nepromenjene posle obustave rad „Severnog toka“.
Bez obzira na ograničenja u isporukama gasa od „Gasproma“, Evropa je uspela da popuni svoja podzemna skladišta do 80,17 odsto kapaciteta, sledi iz podataka Asocijacije operatera gasne infrastrukture Evrope.
RUSIJA
"Gasprom" obustavio isporuke gasa Francuskoj
Komentar