KULTURA

Odbijen ultimatum Ukrajinaca: Ruskinja ostaje, „Kaluš orkestra“ neće nastupati na festivalu u Budvi

Pokušaji ovogodišnjeg pobednika „Evrovizije“, Ukrajinaca „Kaluš orkestra“ da nateraju organizatore „Si dens“ festivala da otkažu nastup Ruskinje Nine Kravic na osnovu njene nacionalnosti, nije urodio plodom.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iz organizacije „Si densa“ zvanično je stigla odluka da „Kaluš orkestra“ neće nastupati na ovogodišnjem izdanju tog festivala.
„Nakon što je Si dens festival odbio ultimatum „Kaluš orkestra“, kojim je zahtevano otkazivanje nastupa jedne od najvećih zvezda elektronske muzike današnjice Nine Kravic, koja je poreklom iz Rusije, ovaj ukrajinski sastav neće nastupiti na festivalu“, saopšteno je iz organizacije tog festivala.
„Kaluš orkestra“ su putem Instagrama* pozvali svoje fanove da podrže, kako su rekli, „čišćenje scene", i od Si dens festivala zatražili da otkaže nastup Nine Kravic.
Si dens festival se potom oglasio zvaničnim saopštenjem i menadžmentu „Kaluš orkestra poslao odgovor u kojem je ovakav zahtev jasno odbijen i izričito izražen stav da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika zbog nacionalnosti, rase ili vere u potpunosti neprihvatljiva.
Kako su, između ostalog naveli, otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba, prenosi B92.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
KULTURA
Odgovor budvanskog festivala Ukrajincima: Nećemo čistiti scenu od Rusa
Komentar