SVET

„Ko koga okružuje“: Peking raskrinkao Vašington

Predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan ironično se na Tviteru osvrnuo na pokušaj Vašingtona da optuži Kinu da nastoji da vojno okruži Tajvan.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je u postu objavio ilustraciju na kojoj se vidi raspored mnogobrojnih vojnih objekata SAD u Azijsko-pacifičkom regionu.
„Sjedinjene Države dižu frku zbog navodnih pokušaja Kine u cilju ‘vojnog okruživanja’, a sami to rade“, napisao je Džao.
Kineski diplomata je ranije objavio post na toj društvenoj mreži u kojem je naveo podatke o američkom vojnom prisustvu u svetu. Kako je navedeno, Amerika ima 750 baza u minimum 80 država i 173.000 vojnika koji su raspoređeni u 159 država.
Podsetimo, nedavno je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, posetila predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. U Pekingu je to ocenjeno kao mešanje u unutrašnje stvari zemlje i Kina je u Tajvanskom moreuzu počela velike vojne vežbe.
SVET
Blinken: Kineski manevri nesrazmerni sa posetom Pelosijeve Tajvanu
Komentar