RUSIJA

Volodin: Za zaoštravanje situacije na Kosovu kriv Vašington

Za sukob na administrativnoj liniji Srbije i samoproglašene republike Kosovo krive su Sjedinjene Američke Države, čiji je cilj slabljenje pojedinih zemalja koje izražavaju nezavisan stav, rekao je novinarima predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Za sukob na granici Srbije i Kosova kriv je Vašington. Cilj je očigledan – oslabiti pojedine zemlje koje sebi dozvoljavaju da izraze nezavisan stav. Metode su iste. Ništa novo. Prvo SAD podržavaju nacionalističko raspoloženje, hrani ga, a zatim guraju u vojne sukobe“, objasnio je Volodin.
Političar je dodao da UN i OEBS, nadležni za bezbednost u Evropi, ništa ne rade.
„Oni moraju da osude dejstva Sjedinjenih Američkih Država, ćutali su osam godina kada su bombardovale Jugoslaviju, kada su granatirane LNR i DNR, a sada zatvaraju oči pred zločinima nacionalista koji su preuzeli vlast“, zaključio je on.
U nedelju uveče i u ponedeljak ujutru na severu Kosova i Metohije izbili su nemiri zbog planirane zabrane od strane Prištine ulaska vozila sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, koja je trebalo da stupi na snagu 1. avgusta.
Kosovske vlasti su tamo prvo poslale policiju, ali su posle poziva Sjedinjenih Američkih Država odložile zabranu koja je izazvala napetost u pokrajini za mesec dana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak uveče da očekuje smanjenje tenzija na Kosovu i da će Beograd, kako je rekao, učiniti sve moguće sve za to. Situacija u pokrajini je trenutno mirna.
Komentar