SRBIJA

„Antisrpska histerija na KiM ne jenjava“: Razvaljena kapija na ulazu u posed crkve u Prizrenu

Gvozdena kapija na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu razvaljena je, saopštila je Kancelarija za KiM. Ističe da antisrpska i anticivilizacijska histerija na Kosovu i Metohiji ne jenjava.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Povodom najnovijeg incidenta, Kancelarija za KiM zahteva brzu reakciju policije i traži najoštrije sankcije za izvršioce tog zlodela.

"Antisrpska i anticivilizacijska histerija na Kosovu i Metohiji ne jenjava uprkos upornim apelima zvaničnog Beograda na smirivanje tenzija i zaustavljanje napada na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve", kaže se u saopštenju Kancelarije.

Podseća se da je crkva više puta bila na meti vandala, te da je ranije otkinut krst, a pre toga su i ukradena vrata sa kapije.
"Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja albanski ekstremisti su zapalili i teško oštetili tokom martovskih nemira 2004. godine", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je početka godine ovo 13. napad na objekte Srpske pravoslavne crkve, što "nedvosmisleno pokazuje stepen verske i nacionalne netolerancije Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji".
"Pritisci na srpski narod i ugroženost verskih objekata rastu iz dana u dan, a albanski političari dodatno pojačavaju međuetnički raskol pokušajima da optuže Beograd za svu svoju nesposobnost da na prostoru KiM obezbede miran suživot za ljude svih nacionalnosti", zaključuje Kancelarija za KiM.
Komentar