EKONOMIJA

Mihajlovićeva: Nema više zatvaranja srpske energetike, spremni smo za saradnju

Jedini garanti bezbednosti u gasnom sektoru za Srbiju su povezivanje sa državama u regionu i mogućnost nabavke gasa od više različitih dobavljača, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Sputnik
Ona smatra da je naša zemlja spremna za saradnju sa drugim državama u domenu energetike i da se neće vratiti vreme u kome je srpska energetika bila zatvorena.
Ona je navela da su priče o tome nije moguće nabaviti gas iz drugih izvora, sem ruskog, netačne i da iza toga stoje razni interesi zbog kojih je srpski energetski sektor godinama bio zatvoren.
"Sve priče koje se čuju da neće biti nijednog drugog gasa osim ruskog, da neće do nas doći nijedan drugi, da nema dovoljno azerbejdžanskog gasa, da nema dovoljno kapaciteta u TNG terminalu u Grčkoj, to su stalni otpori otvaranju tržišta", rekla je Mihajlovićeva.
Prema njenim rečima, Srbija ima jednog dobavljača gasa, to je Ruska Federacija, kao i dva pravca snabdevanja, od kojih je jedan - Horgoš, zatvoren za treću stranu koja bi eventualno ponudila gas.
"To je u prethodnom periodu rezultiralo time da je cena gasa za privredu bila najviša u Evropi, jer smo bili zatvoreni, delom su to interesi lobija", objasnila je ministarka.
Istakla je da je naša zemlja sada počela da se otvara, kao i da je očekivano da po tom pitanju ima mnogo otpora, napada i komentara.
Mihajlovićeva smatra da je "srpski energetski sektor godinama, (ne samo poslednjih šest godina), bio zatvoren" i da je velika šteta što aktuelnu svetsku energetsku krizu naša zemlja dočekuje sa znatno manje mogućnosti za snabdevanje energentima.
"Da smo ranije završili gasovod Niš-Dimitrovgrad i da smo razgovarali o povezivanju sa drugim državama, imali bismo više mogućnosti za snabdevanje gasom. To su sve projekti čija izgradnja traje godinu-dve, a ne 100 godina. Nismo ulagali ni u nove kapacitete i zato danas uvozimo struju, što nije smelo da se desi", zaključila je Mihajlovićeva.
Najavila je da će sledeće godine u septembru biti završena interkonekcija sa Bugarskom, te da će naša zemlja dobiti mogućnost da bar 40 odsto gasa za sopstvene potrebe dobija od drugih dobavljača, dodajući da je to garancija bezbednosti u gasnom sektoru.
"Razgovaramo o izgradnji interkonekcije sa Severnom Makedonijom, šteta je što nismo ranije radili na povezivanju sa Rumunijom i Hrvatskom, koja povećava kapacitet na TNG terminalu na Krku", ocenila je ministarka.
Poručila je da Srbija treba iskoristi svoj položaj i poveže se sa državama u regionu, ukoliko želi da bude energetski bezbedna.
Naglasila je da povratka na "staro" više nema i da više nema zatvaranja srpske energetike.
Ona je ovo izjavila odgovarajući na pitanja novinara posle predstavljanja predloga Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije.
Komentar