Podkast

Čovek je čoveku najveća tajna | Orbita kulture

Uoči izvođenja Njegoševe „Luče mikrokozma“ koju je dramatizovao, o mislima lovćenskog velikana koje se moraju razumeti i srcem i umom, a pre svega dušom, kao o Njegoševoj večno živoj opomeni da je čovek čoveku najveća tajna– razgovaramo sa legendarnim glumcem Petrom Božovićem.
Sputnik
Zašto smatra da posle 60 godina karijere legendarni Stonsi ne smanjuju gas i sviraju bolje nego ikad, kako su izgledala njihova dva koncerta, nedavno održana u Londonu – za Sputnjik otkriva nekadašnji zvanični fotograf kultne grupe, Brajan Rašić.
Koliko američka publika zna o znamenitim Srpkinjama, poput Mileve Marić Ajnštajn, da li je predstava Gospođa Mileva premijerno odigrana pred njujorškom publikom pobudila interesovanje za našu naučnicu i ženu jednog od najgenijalnijih ljudi 20 veka, može li se isti uspeh ponoviti sa predstavom o Mileni Pavlović Barili – pitamo autore projekta Pegi – Barili, dramskog pisca Snežanu Gnjidić i pozorišnu i filmsku producentkinju, glumicu i pisca Milenu Trobozić Garfild.
Kako nam četiri decenije od smrti danas izgleda delo velikog pisca Meše Selimovića, da li su „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ umetnički snažne i univerzalne opomene koje važe za sve ljude i za sva vremena, da li je danas bolnija nego pre poruka da je svaki čovek uvek na gubitku – o tome za Orbitu kulture razgovaramo sa pisce, kritičarom i prevodiocem Muharemom Bazduljem i sa dr Vladanom Bajčetom sa Instituta za književnost.
Šta je naučio od Danila Kiša a šta od Pelea, u čemu je sličnost između pozorišta i sporta, pitamo književnika i dramaturga Boža Koprivicu, autora nedavno objavljene knjige eseja „Bluz dva prijatelja u 54 tjedna“.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Komentar