DRUŠTVO

Kad skoči temperatura: Koju hranu treba izbegavati tokom leta

Ekstremne letnje temperature mogu da iscrpe organizam tako da je jako važno koje se namirnice konzumiraju tokom dana.
Sputnik
Visoke temperature ne prijaju ljudskom telu i ujedno su savršeno mesto za razmnožavanje mikroorganizama što dovodi i do čestog kvarenja hrane. Postoji i nekoliko namirnica koje brzo izazivaju sitost, ali i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju telesne temperature, već je podižu.
Ove namirnice sada treba izbegavati:

1. Meso

Šnicle
Meso je izvor masti i proteina, ali opterećuje telo tokom letnjih meseci. Meso je teško svarljivo i tokom varenja se oslobađa veća količina toplote što se odražava i na ukupnu telesnu temperaturu. Takođe, ulje i začini koji se koriste za pripremu mesa čine da se tokom leta osećate teško i naduto.

2. Začinjena hrana

Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i miris, ali nije dobar izbor u letnjoj ishrani. Začini poput ljute paprike, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta zagrevaju telo i ubrzavaju metabolizam. Preterano začinjena hrana tokom leta može da izazove vrućine i erupcije na koži.
Začinjeno jelo — ilustracija

3. Plodovi mora

Plodovi mora
Morski plodovi se brzo kvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni, tako da njihovo konzumiranje može da dovede do trovanja i teških želudačnih tegoba.

4. Pržena hrana

Burger i pomfrit
Pržena hrana poput mesa, pomfrita i ribe sadrži puno ulja pa se teško vari i izaziva osećaj usporenosti i težine. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica.

5. Sladoledi sa mlekom

Sladoled
Iako bi trebalo da budu osveženje, sladoledi sa mlekom ne spadaju među najbolju letnju hranu jer povećavaju telesnu toplotu tokom varenja. Takođe, oni se i lakše kvare.

6. Čaj i kafa

Čaj sa limunom, medom i đumbirom
Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Oni su i diuretici pa mogu da izazovu i dehidrataciju. Kofein zagreva telo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.
Komentar