Visoke temperature ne prijaju ljudskom telu i ujedno su savršeno mesto za razmnožavanje mikroorganizama što dovodi i do čestog kvarenja hrane. Postoji i nekoliko namirnica koje brzo izazivaju sitost, ali i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju telesne temperature, već je podižu.
Ove namirnice sada treba izbegavati:
1. Meso
Meso je izvor masti i proteina, ali opterećuje telo tokom letnjih meseci. Meso je teško svarljivo i tokom varenja se oslobađa veća količina toplote što se odražava i na ukupnu telesnu temperaturu. Takođe, ulje i začini koji se koriste za pripremu mesa čine da se tokom leta osećate teško i naduto.
2. Začinjena hrana
Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i miris, ali nije dobar izbor u letnjoj ishrani. Začini poput ljute paprike, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta zagrevaju telo i ubrzavaju metabolizam. Preterano začinjena hrana tokom leta može da izazove vrućine i erupcije na koži.
3. Plodovi mora
Plodovi mora
© Foto : Olivera Ikodinović
Morski plodovi se brzo kvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni, tako da njihovo konzumiranje može da dovede do trovanja i teških želudačnih tegoba.
4. Pržena hrana
Burger i pomfrit
© Foto : Pixabay
Pržena hrana poput mesa, pomfrita i ribe sadrži puno ulja pa se teško vari i izaziva osećaj usporenosti i težine. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica.
5. Sladoledi sa mlekom
Iako bi trebalo da budu osveženje, sladoledi sa mlekom ne spadaju među najbolju letnju hranu jer povećavaju telesnu toplotu tokom varenja. Takođe, oni se i lakše kvare.
6. Čaj i kafa
Čaj sa limunom, medom i đumbirom
© Depositphotos.com / 5PH
Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Oni su i diuretici pa mogu da izazovu i dehidrataciju. Kofein zagreva telo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.