RUSIJA

Šojgu: Posle oslobađanja LNR ruska vojska nastavlja specijalnu operaciju

Operacija oslobađanja Luganske Narodne Republike uspešno je završena, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.
Sputnik
„Tokom dve nedelje opkoljene su i likvidirane grupe u Gorskom kotlu, u oblastima Lisičanska i Severodonjecka. Zadobijena je kontrola nad 25 naselja, od kojih su najveća Severdonjeck, Zoloto, Gorsko i Volčejarovka. Operacija je završena juče oslobađanjem jednog od najvećih gradova Luganske Narodne Republike – Lisičanska“, rekao je on.
Tokom operacije oslobađanja Lisičanska, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od pet hiljada ljudi, uključujući nenadoknadive gubitke – više od dve hiljade ljudi, rekao je ruski ministar.
Šojgu je precizirao da su ruska vojska i jedinice Narodne milicije LNR uništile u protekle dve nedelje 196 ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila, 12 aviona i jedan helikopter, 69 bespilotnih letelica, šest protivvazdušnih raketnih sistema velikog dometa, 97 borbenih raketnih vozila – višecevnih bacača raketa, 166 artiljerijskih oruđa i minobacača i 216 vozila različite namene.
Kako je istakao, ruska vojska nakon preuzimanja kontrole nad LNR nastavlja specijalnu vojnu operaciju.
Šojgu je dodao da Oružane snage Rusije čiste teritoriju oslobođenog Lisičanska, pružaju medicinsku pomoć civilima i isporučuju humanitarnu pomoć.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Komentar