REGION

Aerodrom Tivat bez letova iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine daleko od rekordnih godina

Aerodrom Tivat je tokom prošlog mjeseca zabilježio ukupan promet od 48.885 putnika na 803 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova. Iako je to bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine, kada Crna Gora još uvijek nije imala letove nove nacionalne aviokompanije Er Montenegro, ovo je je znatno lošije u odnosu maj dosad rekordne 2019.godine.
Sputnik
Glavni razlog za slab fizički obim prometa u tivatskoj vazdušnoj luci je gubitak tri od četiri najveća tržišta koje ovaj aerodrom imao: Rusije odakle avioni za Crnu Goru iz političkih razloga ne lete već treću godinu zaredom, Bjelorusije odakle letova nema već drugu godinu, te Ukrajine zbog krize u toj državi.
Iz Ukrajine je prošle godine pet avio prevoznika svakodnevno letjelo, iz pet ukrajinskih gradova, do Tivta i po sedam letova na dan. Poslije Srbije, Ukrajina je prošle godine bila drugo najznačajnije tržište tivatskog Aerodroma.
U toj vazdušnoj luci lani je u ovo doba godine dnevno u prosjeku opsluživano između 20 i 25 velikih putničkih aviona. Ove godine, broj prevoznika koji lete za Tivat je drastično manji nego lani, pa ovdašnji aerodrom trenutno, na početku špica glavne ljetnje turističke sezone, u prosjeku opslužuje samo oko 10 aviona na dan.
Aerodrom u Tivtu
Iako su neki prevoznici sa zapada i sjevera Evrope pojačali saobraćaj sa Tivtom a pojavili su se i neki potpuno novi poput „Turkiš erlajnsa“, to je bilo apsolutno nedovoljno da kompenzira ogromne minuse koje aerodrom trpi zbog prekida saobraćaja sa Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijomm a izostalo je i otvaranje nekih gromoglasno ranije od menadžmenta ACG najavljivanih novih linija i tržišta, poput linije iz Rijada kompanije „Flynas“ iz Saudijske Arabije.
Za pet mjeseci ove godine aerodrom Tivat je ostvario ukupan promet od samo 110.847 putnika što je znatno slabije od rezultata u prethodnim sezonama, ne računajući kriznu 2020. godinu. U odnosu na prošlogodišnji ukupan promet od 667.200 putnika, ispada da je aerodrom Tivat za pet mjeseci ove godine postigao tek nepunih 17 odsto ranijih rezultata.
REGION
Burne reakcije na društvenim mrežama: Kolike su zaista cene ležaljki na crnogorskim plažama
Komentar