REGION

Bugarski premijer izviždan pošto je rekao da je Rusija „izmišljeni branilac slovenstva“

Bugarski premijer Kiril Petkov suočio se sa nezadovoljstvom nekih učesnika nakon pominjanja Rusije na događaju organizovanom povodom odavanja počasti revolucionarnom pesniku Hristu Botevu (1848-1876) i svima koji su poginuli za slobodu i nezavisnost Bugarske od Otomanskog carstva.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Svake godine 2. juna na vrhu Okolčice na Balkanskim planinama održava se svečanost u znak sećanja na podvig Boteva i njegove jedinice.
U pozdravnom govoru premijer se obratio sugrađanima, podsetivši ih na podvig njihovog sunarodnika.
„U istoriji čovečanstva ima mnogo državnika i vladalaca od kojih su se neki trudili da udovolje moćnicima ovoga sveta. Vrlo malo ljudi je zaista spremno da sve dâ u ime svog ideala. Hristo Botev je bio upravo takav, njegov ideal je bila slobodna Bugarska“, rekao je Petkov.
On je dodao da je bugarski revolucionar bio nepomirljiv kada je bila u pitanju svaka nepravda, nakon čega je citirao Botevljeve reči u vezi sa Rusijom. Izjava je izazvala različite reakcije prisutnih: začuli su se uzvici negodovanja, a neki su zviždali.
„‘Rusija, ta izmišljena zaštitnica slovenstva, koristi još radikalnija sredstva da sa lica zemlje zbriše bugarske kolonije’. To su reči Hrista Boteva o problemima besarabskih Bugara u Ruskom carstvu“, rekao je Petkov.
Reči Boteva o Rusiji objavljene su u njegovom članku za list „Znamja“, koji je on uređivao 1874. godine. U članku je pisao o sudbini besarabskih Bugara sedamdesetih godina XIX veka. U ovoj „obećanoj zemlji“, pisao je Botev, Bugare su, kao i na drugim mestima, „tukli..., uništavali i kažnjavali po zakonima varvarske despotovine“.
Komentar