RUSIJA

Rusija upozorava: Ulaskom Švedske i Finske u NATO Arktik se pretvara u poprište vojnih operacija

Arktički region se pretvara u međunarodnu arenu vojnih operacija što je vrlo alarmantan trend, izjavio je ambasador za posebne naloge Ministarstva spoljnih poslova Rusije, predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Vidimo kako se međunarodna vojna aktivnost povećava. Dolazi do internacionalizacije vojnih aktivnosti. Naravno, veoma je alarmantan trend pretvaranje arktičkog regiona u internacionalnu arenu vojnih operacija. Ne možemo da ne brinemo o tome“, prokomentarisao je Koručunov pitanje pristupanja Švedske i Finske u NATO.

Prema njegovim rečima, tradicionalna politika Finske i Švedske, politika nesvrstavanja u vojne saveze, dugo je stvarala čvrst temelj za održavanje mira i stabilnosti.
„Malo je verovatno da će pridruživanje tih zemalja Alijansi doprineti postizanju ovog cilja“, zaključio je on.
Ranije je ruski predsednik Rusije Vladimir Putin poručio da za Rusiju Arktik nije arena za geopolitičke igre, već mogućnost za stabilnu saradnju.
Podsetimo, Finska i Švedska su u sredu predale zahteve za pridruživanje NATO-u generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu. Te zemlje razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.
RUSIJA
Rusija: Postoje rizici od slučajnih sukoba sa snagama NATO na Arktiku
Komentar