SVET

Kineski teleskopski niz na Antarktiku počinje potragu za planetama sličnim Zemlji

Mali kineski teleskopski niz postavljen na Antarktiku počeo je sa radom kako bi posmatrao egzoplanete ili planete slične Zemlji, navodi se u saopštenju Kineske akademije nauka.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Objekat, koji se sastoji od četiri optička teleskopa i jednog blisko infracrvenog, postavljen je na kineskoj stanici Džongšan tokom 38. antarktičke naučne ekspedicije u zemlji, prenosi Kineski internacionalni radio.
Sjuelong i Sjuelong-2, dva kineska polarna ledolomca, krenuli su na ekspediciju prošlog novembra iz Šangaja i vratili se u aprilu.
Niz teleskopa je postavljen na ekvatorijalni nosač, a otvor četiri teleskopa u optičkom opsegu je 150 mm, a bliskog infracrvenog 200 mm, navodi se u saopštenju.
Veruje se da je Antarktik pogodno mesto za astronomska istraživanja. Kina je već instalirala dva antarktička geodetska teleskopa, AST3-1 i AST3-2, na ovom kontinentu.
Komentar