RUSIJA

Vašington vrši pritisak na Atinu da preda sisteme S-300 Kijevu

Posle odbijanja Turske da Ukrajini preda ruske protivraketne sisteme S-400 Vašington vrši pritisak na Atinu da Kijevu preda sisteme S-300, piše turski list „Star“ pozivajući se na svoje izvore.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema navodima lista, „Amerikanci pritiskaju Grčku da pruži vojnu pomoć Kijevu i da u Ukrajinu pošalje protivraketne sisteme S-300 koje poseduju grčke oružane snage“.
„Grčka strana tvrdi da je već pomogla Ukrajini u granicama svojih mogućnosti. Prema informacijama iz grčkih medija, to je jedna od retkih zemalja NATO-a koja ima ruske sisteme naoružanja, ali se na Grčku vrši pritisak da preda S-300 Ukrajincima. Osnovni razlog zbog kog SAD i Ukrajina traže rusko oružje jeste u njegovoj sposobnosti da se momentalno integriše u ukrajinski arsenal i da otkriva veliki broj ciljeva“, piše list.
Portparol Vlade Grčke Janis Ikonomu je ranije saopštio da Atina ne namerava da šalje Ukrajine protivraketne sisteme S-300 ruske proizvodnje ili bilo koje drugo naoružanje.
Agencija Rojters je, pozivajući se na izvore, prenela da SAD traže od Turske da sisteme S-400 koje je nabavila od Rusije predaju ukrajinskoj vojsci.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je ta tema zatvorena i da su kompleksi S-400 tursko vlasništvo.
Američke vlasti sada po celom svetu traže protivraketne komplekse ruske ili sovjetske proizvodnje koje bi Ukrajina mogla da upotrebi protiv ruske avijacije.
RUSIJA
UŽIVO Ruska vojska oborila tri ukrajinska helikoptera, dva aviona i dva drona "Bajraktar"
Komentar