SVET

Vanredno stanje u Šri Lanki

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje zbog eskalacije antivladinih protesta, a na ulicama Kolomba, glavnog grada ove ostrve države, danas je mirno.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Detalji o novim propisima koji će biti na snazi tokom vanrednog stanja još nisu objavljeni, ali su prethodni zakoni u ovoj situaciji davali veća ovlašćenja predsedniku, da može da raspoređuje vojsku, određuje pritvor po hitnom postupku i rastura demonstracije, prenosi Rojters.
„Predsednik je doneo ovu odluku zbog vanredne situacije u Šri Lanki i u interesu javne bezbednosti, zaštite javnog reda i obezbeđivanja snabdevanja i usluga od vitalnog značaja za život zajednice“, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Nakon proglašenja vanrednog stanja nešto pre ponoći, nije bilo novih izveštaja o neredima a saobraćaj se odvijao normalno u centralnim ulicama Kolomba koje su bile glavno mesto okupljanja demonstranata koji traže ostavku predsednika Radžapakse.
Policija je u petak ispalila suzavac na desetine demonstranata ispred parlamenta, u poslednjem u nizu od sporadično nasilnih antivladinih protesta zbog nestašice uvozne hrane, goriva i lekova, koji traju više od mesec dana.
Šri Lanka je blizu bankrota, jer je objavila da obustavlja otplatu svojih inostranih zajmova, a upotrebljive devizne rezerve manje su od 50 miliona dolara.
Vlasti su se za pomoć obratile Međunarodnom monetarnom fondu, sa čijim zvaničnicima je predviđen sastanak za ponedeljak, preneo je Tanjug.
Komentar