RUSIJA

Lider Pridnjestrovlja: Nezavisnost isključivo mirnim putem, rat nikome nije potreban

Proces priznavanja Pridnjestrovlja treba da bude demokratičan i da se odvija postepeno, bez vojnih dejstava i gubitaka, izjavio je lider Pridnjestrovlja Vadim Krasnoseljski.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pridnjestrovlje mora da bude i biće priznato – ali mirnim putem, za pregovaračkim stolom, u dijalogu. Proces mora biti isključivo demokratičan i evolucioni po svom karakteru – bez vojnih dejstava i gubitaka. Rat nikome nije potreban“, napisao je Krasnoseljski na Telegramu.
Istovremeno je apelovao da se „vatra ne raspiruje provokacijama – ni terorističkim, ni telefonskim, ni informacionim“.

„Pretpostavke, nagađanja, zaključci, izrečeni radi duhovitosti i za podizanje rejtinga medija ili pojedinaca, mogu biti varnica koja će izazvati požar. Stanovnici Pridnjestrovlja znaju šta je rat i cene mir. Zato apelujem da ne treba tražiti, a posebno veštački stvarati upadljive, senzacionalne informacione provokacije. Niko ne govori o prećutkivanju, ni u kom slučaju. Ali ne treba ni sejati paniku među građanima, pogoršavajući situaciju“, poručio je lider nepriznate republike.

Situacija u Pridnjestrovlju

U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada – na zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju, u blizini vojne jedinice u blizini sela Parkani i na toranj radio-televizijskog centra u blizini sela Majak. U republici je uveden „crveni“ nivo terorističke opasnosti. Istražni komitet Pridnjestrovlja pokrenuo je krivične postupke po članu „teroristički napad koji je izvršila grupa lica upotrebom vatrenog oružja“. Izvor u Tiraspolju saopštio je da su terorističke napade u nepriznatoj republici izvršila tri neidentifikovana lica koja su stigla sa teritorije Ukrajine.
Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovne Moldavske Republike u sredu je potvrdilo da je sa ukrajinske strane pucano u pravcu sela Kobasna, gde se nalaze vojna skladišta.
Šezdeset odsto žitelja Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci. Pridnjestrovlje je tražilo izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja vlasti Moldavije da na silu reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
RUSIJA
Predsednica Moldavije žali zbog neutralnog statusa Republike
Komentar