RUSIJA

„Gasprom“ će ipak pustiti u rad „Severni tok 2“

„Gasprom“ će aktivirati kopnene gasne kapacitete projekta „Severni tok 2“ kako bi se razvijalo snabdevanje gasom severozapadnih regiona Rusije, rekli su u kompaniji „Gasprom“.
Sputnik

„S obzirom da se trenutno morski deo gasovoda 'Severni tok 2' ne koristi, i u skladu sa realizacijom programa gasifikacije potrošača severozapadnog regiona, ‘Gasprom’ je odlučio da iskoristi višak ruskih kopnenih kapaciteta za transport gasa u okviru projekta ‘Severni tok 2’ kako bi se snabdevali gasom severozapadni regioni Rusije“, navela je kompanija na Telegramu.

U slučaju da Nemačka donese odluku o puštanju u rad onda može biti uključen samo jedan krak „Severnog toka 2“ sa stopostotnim opterećenjem, a puštanje u rad drugog morskog kraka gasovoda „Severni tok 2“ neće biti pre 2028. godine, rekli su u „Gaspromu“.
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Nemačka je, nakon što je Rusija priznala suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike, zaustavila sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“. Ministar inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je ranije izjavila da je projekat faktički zamrznut.
RUSIJA
Nemačke vlasti pozvale da se raspusti fond podrške „Severnom toku -2“
Komentar