RUSIJA

Zaharova: Zabrinuti smo zbog eskalacije u Pridnjestrovlju

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije napetosti u Pridnjestrovlju i incidente koji su se tamo dogodili tretira kao terorističke akte, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zabrinuti smo zbog eskalacije napetosti u Pridnjestrovlju gde se poslednjih dana dogodilo nekoliko incidenata uz primenu vatrenog oružja, napada na socijalne i infrastrukturne objekte. Te aktivnosti tretiramo kao akte terorizma koji su usmereni na destabilizaciju situacije u regionu. Očekujemo detaljnu i objektivnu istragu svih okolnosti koje se do toga dovele“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.
Rusija odlučno usuđuje pokušaje da se Pridnjestrovlje uvuče u ono što se događa u Ukrajini.
„Malo-malo pa se odatle mogu čuti senzacionalističke izjave o pripremama ruskih mirovnjaka, aerodromu u Tiraspolju, vojnih obveznika za neka ofanzivna dejstva. Mi sve to registrujemo. Ali, sve te izjave ne dovode u sumnju činjenicu da situaciju na levoj obali Dnjestra, uključujući bezbednost, kontrolišu zajedničke mirovne snage“, dodala je ona.

Situacija u Pridnjestrovlju

U Pridnjestrovlju su se dogodila tri teroristička napada – na zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju, u blizini vojne jedinice u blizini sela Parkani i na toranj radio-televizijskog centra u blizini sela Majak. U republici je uveden „crveni“ nivo terorističke opasnosti. Istražni komitet Pridnjestrovlja pokrenuo je krivične postupke po članu „teroristički napad koji je izvršila grupa lica upotrebom vatrenog oružja“. Izvor u Tiraspolju saopštio je da su terorističke napade u nepriznatoj republici izvršila tri neidentifikovana lica koja su stigla sa teritorije Ukrajine.
Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovne Moldavske Republike u sredu je potvrdilo da je sa ukrajinske strane pucano u pravcu sela Kobasna, gde se nalaze vojna skladišta.
Šezdeset odsto žitelja Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci. Pridnjestrovlje je tražilo izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja vlasti Moldavije da na silu reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
RUSIJA
Kako bi se završio pokušaj Ukrajine da zauzme Pridnjestrovlje
Komentar