RUSIJA

Moldavija se sprema za obustavu isporuka gasa iz Rusije

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da se vlasti spremaju za moguću obustavu isporuka gasa iz Rusije.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Svaki dan se održavaju sastanci i sednice u energetskom sektoru, jer je to najveći problem. Ako 'Gasprom' obustavi isporuke, imamo rezerve u skladištima na teritoriji Rumunije. Osim toga, deo gasa možemo kupiti na tržištu, vlasti su se spremale. Gasa će biti – ako ne od 'Gasproma', onda od drugih izvora, ali cena je veoma visoka“, kazala je moldavska predsednica.
Po njenim rečima, vlasti bi želele da izbegnu rizik da ostanu bez gasa, a ključni problem je cena energenta koja je značajno porasla zbog situacije u regionu.
Ranije je Sandu izjavila da Moldavija neće moći da odustane od isporuka gasa iz Rusije, jer nema alternativu. Takođe je dodala da i električna energija zavisi od gasa, jer u praksi nisu povezani sa Rumunijom.
Ruska kompanija „Gasprom“ i moldavska „Moldovagas“ su u oktobru prošle godine produžile ugovor o isporuci gasa na period od pet godina uz uslov da se izvrši revizija duga kompanije „Moldovagas“ u 2022. godini. Vicepremijer Moldavije Andrej Spinu je saopštio da tender za reviziju nije uspeo, između ostalog i zbog situacije u Ukrajini, jer mnoge kompanije nisu želele da se pojave. On je priznao da bi to moglo da dovede do prekida isporuka gasa od 1. maja. Vlada je već tražila od „Gasproma“ odlaganje, ali nije dobila odgovor.
Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama.
RUSIJA
„Gasprom“: Poljska i dalje kupuje ruski gas – reversom iz Nemačke
Komentar