SVET

Sukob izraelske policije i Palestinaca kod džamije Al Aksa u Jerusalimu, 150 povređenih /video, foto/

Najmanje 150 Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa u Jerusalimu posle molitve na kojoj se hiljade Palestinaca okupilo tokom svetog meseca Ramazana.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Broj povređenih Palestinaca objavio je palestinski Crveni krst, a „Jerusalim post“ izveštava da je povređeno i troje policajaca.
Pozivajući se na palestinske izvore, list navodi da je policija upotrebila suzavac i ispalila gumene metke u pokušaju da rastera grupu koja je protestovala nakon molitve. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se da su Palestinci kamenicama gađali jevrejske vernike i pripadnike izraelskih bezbednosnih snaga.
Palestinski izvori tvrde da su pripadnici izraelske policije ušli u džamiju Al Aksa, što je demantovalo izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Maskirane osobe su bacale kamenice i petarde, oskrnavivši džamiju Al Aksa. Suprotno lažnim izveštajima, policijske snage nisu ušle u džamiju“, objavilo je izraelsko ministarstvo.
„Tajms of Izrael“ navodi da je kasnije policija ipak ušla u džamiju i uhapsila nekoliko Palestinaca.
Hamas je poručio da će Izrael da snosi posledice zbog ovog, kako su naveli, „brutalnog napada“.
Pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga kod džamije Al Aksa
„Naš narod u Jerusalimu nije usamljen u borbi za Al Aksu, uz njega je ceo palestinski narod“, kazao je portparol Hamasa Favzi Barhum.
Incident se dogodio drugog dana Ramazana. U petak se na molitvi u Al Aksi okupilo skoro 80.000 ljudi, navela je palestinska agencija Vafa.
Džamija Al Aksa je treće najsvetije mesto u islamu. Smešteno je na Hramovnoj gori u starom gradu u Jerusalimu, na prostoru koji svetim smatraju i muslimani i Jevreji.
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Komentar