RUSIJA

Zapad usporava razvoj putničkog aviona MS-21 kako ne bi prestigao „boing“

Čim je Rusija napredovala u razvoju novog putničkog aviona MS-21, Zapad je počeo da blokira Rusiji pristup kompozitnim materijalima kako ruska letelica ne bi prestigla „boing“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nakon sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naravno, zainteresovani smo za saradnju sa tehnološki razvijenim zemljama. To je očigledno. Ali u čemu je problem? Tokom te saradnje mi smo postali zavisni od tuđih tehnologija, tuđih visoko tehnoloških proizvoda, prestali smo da razvijamo svoje kompetencije i inženjerske škole. A u okviru sistema u globalnoj privredi ispostavlja se da su moguće akcije i koraci van pravila o kojima se javno govori“, rekao je Putin.
Kako kaže, čist primer toga je ruski avion MS-21.

„Čim smo napredovali sa tim visokotehnološkim proizvodom (avionom MS-21), i to samostalno, odmah su nam uskratili kompozitne materijale. Bez ikakvih razloga. Zbog čega? Samo kako bi nas usporili i kako naš proizvod ne bi izašao na tržište pre 'Boinga'. To su sva pravila“, rekao je ruski predsednik.

MS-21 je putnički avion za letove kratkog i srednjeg dometa nove generacije, kapaciteta od 150 do 211 putnika. Prvi let je izveden 28. maja 2017. godine.
Amerikanci su pokušali da sabotiraju projekat i prekinuli su isporuke odgovarajućih kompozitnih materijala za krila. Međutim, Rusi su zamenili uvozne komponente domaćim delovima.
Najnoviji ruski putnički avion, koji bi trebalo da postane ponos ruske civilne avio-industrije i glavni konkurent trenutno najtraženijim putničkim avionima kao što su američki „Boing 737“ i evropski „Erbas A320“, prošao je osnovnu sertifikaciju, koja doduše uključuje strane komponente, ali će se letovi za proširenje sertifikata nastaviti, a sledeće godine biće izvršene izmene sertifikata koje predviđaju upotrebu ruskog motora i ruskog kompozitnog krila.
Kako je ranije saopšteno, serijska proizvodnja ruskog aviona MS-21, u kome su strani delovi zamenjeni delovima ruske proizvodnje, počeće 2024. godine.
EKONOMIJA
Ponos ruske nauke i industrije: Avion 21. veka
Komentar