RUSIJA

Bajdenov savetnik: Naš prioritet – nezavisnost Evrope od ruskih energenata

Vašington povećava isporuke gasa u Evropu i smatra svojim prioritetom smanjenje zavisnosti evropskog kontinenta od ruskih energenata, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Predsednik Džozef Bajden sada u svakodnevnom režimu radi sa evropskim kolegama na merama koje bi mogli da preduzmu za odustajanje od ruske nafte i gasa. Sjedinjene Američke Države povećavaju izvoz gasa u Evropu u cilju smanjenja njene zavisnosti od Rusije. On sada razmatra sa njima šta može da se učini za odustajanje i od ruske nafte“, rekao je Salivan za televiziju „Ej-Bi-Si“, dodajući da je rad sa evropskim partnerima na tom pitanju prioritet za SAD.

Prema njegovim rečima, Vašington „prekovremeno radi kako bi izopštio Evropu od ruskih energenata“. Salivan je u intervjuu za „Si-En-En“ rekao da je Bajden bio u direktnom kontaktu sa evropskim liderima u vezi sa tim pitanjem.
Istovremeno, savetnik američkog lidera napomenuo je da SAD očekuju da će Rusija zbog zapadnih sankcija do kraja godine prestati da bude jedna od najvećih svetskih ekonomija.
„Ne bi trebalo da potcenjujemo uticaj sankcija koje su već uvedene, uključujući učinak na BDP Rusije ove godine i njeno ispadanje iz najvećih ekonomija sveta do kraja godine. Tako da je bol realan. Efekat je realan“, ocenio je Salivan.

O isporukama oružja Ukrajini

On se osvrnuo i na pitanje snabdevanja Kijeva oružjem, rekavši da Amerika sa svojim partnerima radi na isporukama sistema obalske odbrane Ukrajini.
„Sarađujemo sa partnerima kako bismo pokušali da obezbedimo Ukrajini sisteme obalske odbrane, koje bi mogla da koristi za neutralisanje pretnji na Crnom moru“, konstatovao je Bajdenov savetnik.
S tim u vezi, podsetio je na saopštenje britanske strane da imaju konkretnu verziju takvog sistema koji namerava da isporuči Kijevu. SAD usko sarađuju sa britanskom stranom na tom pitanju, dodao je.
Svoje strane, agencija „Blumberg“prenosi da je Salivan takođe rekao da Vašington radi na planu povećanja isporuka naoružanja Kijevu i da istražuje mogućnost obuke ukrajinske vojske van zemlje.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
RUSIJA
Šta će se dogoditi ako Rusija zavrne gas Evropi
Komentar