NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena dva nova simptoma Parkinsonove bolesti: Mogu da se pojave i 10 godina pre dijagnoze

Neki od simptoma Parkinsonove bolesti mogu da se pojave i do 10 godina pre dijagnoze, otkrili su naučnici u novom, opsežnom istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Parkinsonova bolest je progresivno degenerativno stanje za koje je karakteristično drhtanje (tremor) i usporenost pokreta, a u najozbiljnijem obliku povezana je s dubokim fizičkim i psihičkim propadanjem
Parkinsonova bolest je druga najčešća neurodegenerativna bolest koja se pojavljuje u 0,4 odsto celokupne populacije prosečno u dobi od oko 60 godina.
Velika studija sprovedena u Velikoj Britaniji, analizirala je ovaj poremećaj u prilično raznolikoj populaciji, objavljeno je u časopisu JAMA neurolodži.
Naučnici su analizirali medicinske kartone više od milion ljudi koji su živeli u istočnom Londonu između 1990. i 2018. godine kako bi otkrili faktore rizika i simptome pre dijagnoze.
Istraživači su otkrili da se poznati simptomi povezani s Parkinsonovom bolešću, uključujući tremor i probleme s pamćenjem, mogu pojaviti do deset, odnosno pet godina pre dijagnoze. Takođe su otkrili dva nova rana simptoma Parkinsonove bolesti, epilepsiju i gubitak sluha, te su uspeli da ponove ove nalaze koristeći dodatne podatke iz Biobanke Velike Britanije.
Nova studija pruža dodatne dokaze o faktorima rizika i ranim znakovima Parkinsonove bolesti, koristeći po prvi put podatke tako raznolike populacije.
Istraživači su otkrili da ni etnička pripadnost ni socio-ekonomski status nisu povezani s povećanim ili smanjenim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.
„Naši rezultati otkrili su nove faktore rizika i rane simptome: epilepsiju i gubitak sluha. Dok su prethodna istraživanja nagovestila povezanost, poput epilepsije koja je češća kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću nego u opštoj populaciji, sada je potrebno više istraživanja kako bismo mogli da tu vezu u potpunosti razumemo. U međuvremenu, važno je da lekari primarne zdravstvene zaštite budu svesni ove povezanosti i razumeju koliko rano se mogu pojaviti simptomi bolesti, kako bi pacijenti mogli da dobiju pravovremenu dijagnozu i da krenu sa tretiranjem ove bolesti“, rekli su naučnici, prenosi „Glorija“.
Parkinsonovu bolest lečiće srpska ramonda: Revolucionarni projekat naših naučnika
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ohrabrujući rezultati naučnika u zaustavljanju degeneracije nervnih ćelija
Lečenje Parkinsonove bolesti uz pomoć veštačke inteligencije
Komentar