SVET

Kina: Pokušaji Vašingtona da obuzda Moskvu i Peking neće biti uspešni

Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da obuzdaju i izvrše pritisak na Kinu i Rusiju neće imati uspeha, Vašington treba da prestane da ignoriše bezbednosne zabrinutosti drugih zemalja, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pomenuti izveštaj o strategiji nacionalne bezbednosti SAD pun je mentaliteta Hladnog rata i blokovske konfrontacije. Kina i Rusija su dve velike sile, a pokušaj SAD da obuzda i izvrši pritisak na njih neće imati uspeha“, istakao je diplomata.
On je naglasio da SAD treba da preispitaju svoju odgovornost u ukrajinskoj krizi, da preispitaju i isprave svoja dejstva u stvaranju imaginarnih neprijatelja i ignorisanju legitimnih bezbednosnih zabrinutosti drugih zemalja i mobilizacije blokovske konfrontacije.
Ranije je Pentagon objavio dokument prema kojem američko Ministarstvo odbrane u aktuelnoj strategiji nacionalne bezbednosti Rusiju naziva „akutnom pretnjom“, Kinu „stalnim rivalom“, a takođe navodi da je sposoban da izađe na kraj sa izazovima Irana i Severne Koreje.
RUSIJA
Pentagon: Avioni za radio-elektronsko ratovanje koje šaljemo u Evropu nisu pretnja Rusiji
Komentar