REGION

DPS potonuo u Beranama, u Ulcinju više varijanti za formiranje vlasti

Preliminarni podaci partija pokazuju da je DPS doživio krah na lokalnim izborima u Beranama, a da se vlast može organizovati i bez SNP. Neizvjesno je kako će se vlast organizovati u Ulcinju, gdje je iznenadio uspjeh albanskih partija koje sa DPS mogu formirati vlast, iako je Dritan Abazović proglasio pobjedu svoje koalicije.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lista „Da za Berane i Crnu Goru“, koju je predvodila ta stranka, osvojila je na jučerašnjim lokalnim izborima oko 3.800 glasova, što je 2.500 manje nego na parlamentarnim izborima održanim u avgustu 2020. godine, a 4.300 manje nego na lokalnim izborima 2018.
Lista „Da za Berane i Crnu Goru“ (u kojoj su osim DPS-a, BS, SD i LP) osvojila je devet mandata, SNP sedam, „Za budućnost Berana (NSD, DNP, PzP, RP) šest, Demokrate šest, lista „Berane sad“ (koju su podržali premijer Zdravko Krivokapić i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović) četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

DPS ostaje u opoziciji u Beranama

Preliminarni rezultati govore da će DPS zasigurno ostati u opoziciji u Beranama, dok je otvoreno mogućnost da se prvi put nakon osam godina formira vlast bez SNP-a, koji je od 2014. imao čelnog čovjeka opštine.
Demokrate su u Beranama uspjele da ostvare značajan rast od hiljadu glasova u odnosu na avgustovske izbore i više od 500 u odnosu na izbore 2018.
SNP je dobio 2.820 glasova, „Za budućnost Berana“ 2.563, „Berane sad“ 1.597, Prava Crna Gora 816, a Ujedinjena Crna Gora 686, što je ukupno 1.500 glasova manje nego što je koalicija „Za budućnost Crne Gore“ imala na parlamentarnim izborima.
Lista SNP-a, NSD i Ujedinjene imala je 6.450 glasova prije četiri godine, što je nekoliko stotina glasova više nego što su zbirno osvojile juče.
Prema podacima partija, pravo glasa juče je iskoristilo oko 64 odsto upisanih birača, što je gotovo deset odsto manje u odnosu na lokalne izbore 2018.

U Ulcinju biraju između Abazovića i Đukanovića

Iako je koalicija „Za novi početak“ (GP URA, DP, SD i SDP) osvojila 14 mandata, najveće iznenađenje jučerašnjih lokalnih izbora u Ulcinju je koalicija DUA-DSCG.
Dvije najstarije albanske nacionalne partije osvojile su šest mandata.
Na jučerašnjim izborima u Ulcinju, na 38 biračkih mjesta, glasalo je 11.634 birača od ukupno upisanih 20.392, ili 50,15 odsto.
Koalicija DPS-BS osvojila je šest mandata, Forca pet, a Demokrate, koje su prvi put ušle u lokalni parlament, dva.
Iako je mandatar za sastav manjinske vlade Crne Gore i lider GP URA Dritan Abazović najavio da će nosilac liste i predsjednik OO URA Omer Bajraktari biti novi predsjednik Opštine, spekuliše se da bi novu većinu u parlamentu koji broji 33 odbornika mogli da imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca.
U Ulcinju su sinoć slavile pristalice koalicije DUA-DSCG, a nešto kasnije na ulice su izašle i pristalice DPS-a sa crnogorskim barjacima. Slavilo se i u štabu GP URA...
Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, naveo je da je ta stranka pojedinačno najjača u Ulcinju i druga najjača lista na izborima. On se sinoć dva puta obratio javnosti nakon izbora, drugi put je saopštio da URA nije uspjela u svom naumu da sa koalicijom koju je napravila i Demokratama može da organizuje vlast u Ulcinju.
Komentar