EKONOMIJA

Putinova odluka koja ruši sankcije

Odluka da Rusija ubuduće neprijateljskim zemljama gas prodaje samo za rublju dovešće do stabilizovanja ruske valute i njenog jačanja, ali je to i svojevrsna politička poruka, ocena je sagovornika Sputnjika.
Sputnik
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da Rusija nastavi da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama, ali će neprijateljske zemlje taj energent morati da plaćaju u ruskoj valuti. Na to su odmah odreagovale evropske barze na kojima je cena gasa skočila više od 20 odsto, a ruska rublja u odnosu na dolar ojačala 5,5 odsto.
Kako je objasnio Putin, ta mera je reakcija na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu.

Prvo kupovina rubalja, pa onda gasa

Kupci ruskog gasa moraće prvo da prodaju devize na ruskom tržištu, da dobiju rublje na posebne račune, a zatim da plate gas sa tih računa. Putin je naložio Centralnoj banci da u roku od nedelju dana precizira kako će tačno funkcionisati operacija kupovine rublje na domaćem tržištu od strane kupaca ruskog gasa.
Rusija je najvećeg izvoznik gasa na svetu, kojim Evropska unija zadovoljava čak 45 odsto svojih potreba zbog čega Zapad u moru teških ekonomskih sankcija još nije potegao za zabranom kupovine ruskih energenata.
Na pitanje kakav će efekat imati odluka predsednika Rusije, konsultant Branko Pavlović za Sputnjik kaže da će ona značajnim jačanjem rublje na unutrašnjem tržištu dovesti do smirivanja inflatornih pritisaka. A to će, kako kaže, posledično dovesti do stabilizovanja životnog standarda.

Po rublju na Moskovsku berzu

Na pitanje kako će funkcionisati te transakcije, on kaže da tu nema ništa komplikovano.
„Postoji tržište devizama u Moskvi. Niko im ne brani da kupuju rublje, vrata za njihovu kupovinu na Moskovskoj berzi su otvorena. Postoje ograničenja za kupovinu deviza, ali ne i rublje“, kaže naš sagovornik.
Po mišljenju ekonomiste Gorana Nikolića, ovde je reč i o nameri Rusije da se u transakcijama sve više oslobađa učešća dolara i evra i da je to i svojevrsna politička poruka.
Plavi energent će iz Rusije na Zapad moći da stigne samo ako je plaćen rubljama

I polititička poruka

„Ovo je pokušaj Putina da svoj napor ka dedolarizaciji i deevrizaciji ruske ekonomije nastavi i očigledno ima podatke da zapadne ekonomije, pre svega EU, neće moći da izbegnu ruski gas barem ne u nekom kratkom roku. Oni će praktično biti prisiljeni da sklapaju ugovore koji će sada biti na kraći rok, verovatno jednogodišnji“, smatra on.
Nikolić je mišljenja da je Putin ovim hteo da one koji su Rusiji uveli teške ekonomske sankcije natera da prihvate rublju, pa možda i uz njenu cenu koja će verovatno biti korigovana za iznos inflacije.
„Mislim da će Zapad biti prisiljen na ovo zato što nemaju izbor osim ako ne žele da odustanu od ruskog gasa što bi za njih bilo preskupo. Čak je i tehnički neizvodljivo da ove godine odustanu od ruskog gasa. Cilj je da se ruska rublja učini traženom, a sama trgovina i način da te zemlje dođu do ruske rublje će biti zanimljiv“, kaže on.
Rublju će, kako napominje, morati da kupuju na ruskoj berzi, doći će do ponude stranih valuta i Rusija će moći da utiče i na njihov kurs.

Iznenađeni Zapad

Putinovu odluku su odmah komentarisali i ekonomisti na Zapadu, pogotovo u Nemačkoj koja 55 odsto svojih potreba za gasom podmiruje iz Rusije i koja za njega zasada nema alternativu.
Kako su preneli mediji na Zapadu, reč je o eskalaciji ekonomskog rata koji je, kako kaže ekonomista Jens Zidekum sa Univerziteta „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu, malo ko očekivao.
On smatra da će Zapad morati da reaguje na neki način, jer ako bi poslušao ruski zahtev, morao bi da prekrši sopstvene sankcije. On objašnjava da bi kupci ruskog gasa i nafte sa Zapada morali da traže rublju od ruske centralne banke, koja je pod sankcijama i to ne bi mogli da rade.
I analitičar Landesbanke Hesen-Tiringen, Ralf Umlauf, smatra da Putinova mera podržava rusku nacionalnu valutu, jer će sada biti tražena, što bi moglo da koristi uzdrmanoj ruskoj ekonomiji.
Vrednost valute se tako povećava na način sličan onom kao kada bi centralna banka intervenisala na deviznom tržištu – što trenutno nije u mogućnosti da uradi zbog zapadnih sankcija, objasnio je on.
Komentar