RUSIJA

Bela kuća: Bajden namerava da sa Evropom dogovori novu vojnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden namerava da u toku predstojeće posete Evropi koordinira s evropskim saveznicima dalje korake u delu koji se tiču pružanja nove vojne pomoći Ukrajini, izjavio je savetnik američkog lidera za državnu bezbednost Džejk Salivan.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Tokom svoje posete Evropi, predsednik Bajden imaće mogućnost koordinisanja sledeće faze pružanja vojne pomoći Ukrajini“, rekao je predstavnik Bele kuće na brifingu.
Bajden će učestvovati na vanrednom samitu NATO u Briselu 24. marta.

Uloga Pekinga u događajima u Ukrajini

Salivan je takođe istakao da će Bajden iskoristiti ovu posetu i za razmatranje pitanja uloge Pekinga u događajima u Ukrajini.

„Sjedinjene Države za sada ne vide znake da je Narodna Republika Kina pružala vojnu pomoć Rusiji u kontekstu događaja u Ukrajini. Vašington će budno motriti na razvoj događaja u ovom pravcu“, istakao je Salivan.

On je takođe naglasio da su Sjedinjene Države „veoma jasno“ predočile Pekingu kakve ga posledice čekaju u slučaju pružanja takve pomoći.

Na pomolu nove sankcije

Američki zvaničnik je još dodao da će prilikom najavljene posete, SAD i Evropa objaviti o zajedničkim aktivnostima, koje se odnose na smanjenje zavisnosti Zapada od ruskog gasa.
Predstavnik Bele kuće osvrnuo se i na nove sankcije Rusiji, rekavši da se više informacija na tu temu može očekivati narednih dana.
Salivan je zaključio da Vašington smatra da se sa Rusijom na međunarodnom planu ne može sarađivati kao do sada.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
RUSIJA
Čovek koji dolazi da ubije Evropu — poslednji udarac svetu kakav znamo /video/
Komentar