SRBIJA

Stamatović: Za Srbiju bi ulazak u EU bio poguban - budućnost je u vezama sa Rusijom (video)

Za Srbiju bi ulazak u EU bio poguban. Zašto nas ucenjuju da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, zašto mi jedini moramo da platimo ulazak u Evropsku uniju sa 17 posto državne teritorije? Budućnost Srbije je na istoku, ne na zapadu, smatra Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i jedan od nosilaca liste „Suverenisti“.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kako je naveo u intervjuu za Sputnjik, kriza u Ukrajini pokazala je jasnu podelu na svetskom nivou između globalnih svetskih interesa i suverenih država:
„Mi smatramo da treba da zaštitimo svoje nacionalne interese i suverenitet naroda. Zalažemo se zaštitu nacionalne ekonomije i celovitost Srbije, da mi o tome odlučujemo, a ne da sutra o tome odlučuje naša pripadnost bilo kojoj integraciji ili alijansi. Zato smo se i udružili sa Sašom Radulovićem i Jovanom Stojković i napravili koaliciju. Mislim da u vremenu koje je pred nama ni u Srbiji, ni na globalnom nivou ništa više neće biti isto, jer će se svi zatvarati u svoje nacionalne okvire.“
Koji bi bili vaši prvi koraci ukoliko nakon izbora uđete u parlament? Kakav bi bio vaš odnos prema evropskom putu Srbije?
Mi smo evroskeptici, smatramo da je budućnost Srbije u čvršćim vezama na istoku, sa Ruskom Federacijom. Razloge ne treba mnogo objašnjavati jer znamo šta su kroz istoriju za nas uradila naša braća iz Ruske Federacije. I to ne samo u ovoj novijoj istoriji, da nas štite, da štite celovitost države Srbije, već građane treba podsećati na to da nikada ka srpskom narodu sa ruske strane nije doletela ni jedna bomba niti metak.
Rusija je velika i moćna sila u Evropi i mislim da treba više da se vezujemo za njih nego za ove NATO zemlje koje su nas bombardovale u više navrata u istoriji, koje su razarale srpski narod, naše kulturne spomenike, verske objekte, infrastrukturu.
Znači li to da ćete se, ukoliko uđete u parlament, zalagati, na primer, za prekid pregovora o učlanjenju Srbije u EU?
Naravno da hoćemo. Mi već živimo u Evropi, a šta znači ta Evropska unija? To su neke države koje su se okupile da eksploatišu rudna i prirodna bogatstva, pokazuje se to sada kod nas, na tim principima da će navodno da nas štite i ucenjuju. Zašto nas ucenjuju sankcijama Rusiji ili delom teritorije za ulazak u EU? Nikada to nećemo podržavati, niti ćemo davati 17 odsto teritorije koja je srpska za neku šargarepu koju nam stalno podižu i izmiču. Nećemo se valjda okrenuti onima koji od nas traže da se odreknemo sebe?
Mislite li da će odnos partija i predsedničkih kandidata prema situaciji u Ukrajini i ruskoj specijalnoj operaciji koja je u toku, biti jedno od ključnih pitanja koje će opredeljivati birače na predstojećim izborima?
Zavisi kako se to medijski predstavi. Ovde ljudi pogrešno stvaraju medijsku sliku o ruskoj akciji u Ukrajini. Naravno da niko normalan ne može da opravda bilo koju žrtvu, ali kao što je i vladika Njegoš rekao: „Ako se štitite od zla, tu nikakvog zla nema“. Ako očekujete da će vam neko napraviti 30 miliona žrtava, kao što je to jednom u istoriji Rusija već doživela, morate nešto da preduzmete zbog budućih generacija. Upravo to, po mom mišljenju, rade Putin i Rusija, ovom operacijom štite svoje nacionalne interese i tradicionalne vrednosti. Kao Suverenisti i Zdrava Srbija trudimo se da u medijima pričamo o tome, da se čuje i drugačije mišljenje. Hajde da čujemo obe strane, pa neka građani sami procene, ali teško je da dođete do prave informacije o tome šta se tamo zaista dešava i koji su pravi razlozi ako vas bombarduju Soroševim medijima.
Ili ako gase ruske medije, kao što je to slučaj na Zapadu. Kako na to gledate?
Zašto bi ih gasili ako se sami zalažu za demokratiju? Nama propagiraju da treba da uđemo u EU, da prihvatimo neke, kako oni to kažu, tradicionalne evropske vrednosti. Pa zašto onda gasite glasilo koje radi u interesu svoje države i nacije? Pustite građanima da sami procene šta je ispravno.
Nisam portparol Ruske Federacije, ali sam imao priliku da vidim kako živi ruski narod i argumentovano tvrdim da ruski narod ovo može da izdrži sto godina, te njihove blokade i sankcije, jer ruski narod nije navikao na nezaslužen komfor. Oni hoće da prikažu da ruski narod veoma teško živi, ali ruski narod je srećan i vredno radi, poštuje i državu i poslodavca i kod njih nema nezasluženog komfora kao u evropskim državama.
Da li će evropske države, Nemačka, Francuska, trpeti posledice sankcija uvedenih Rusiji?
Naravno, oni će prvi da trpe jer nisu navikli na teške uslove. U Evropskoj uniji, za razliku od Rusije, imate potpuno drugi princip – da naviknete građane da im nešto nezasluženo dajete i da ih na taj način ucenjujete. To je potpuno pogrešno.
Kakva je pozicija naše zemlje u kontekstu ukrajinske krize i može li Srbija odoleti sve jačim pritiscima iz EU da uvede sankcije Rusiji?
Mi moramo da odolimo tim pritiscima i mi ćemo se zalagati i u parlamentu i, ako treba, i van parlamenta, da zaštitimo naše građane, naše buduće generacije. Mi ćemo se zalagati da se nikada ne uvedu sankcije našoj braći koja su nas štitila jer bi to sa naše strane bilo neodgovorno. Zalagaćemo se i za ono što lično već godinama govorim da treba uraditi – dodeliti diplomatski status humanitarnom Srpsko-ruskom centru u Nišu.
Kako gledate na pregovore Beograda i Prištine? Da li treba da se nastave u postojećem pregovaračkom okviru ili taj format možda treba da se menja?
Treba da se menja. Vidite da ništa više nije isto, pregovore treba izmestiti u Ujedinjene nacije, tamo gde imamo podršku. Mislim da smo mi izdržali veoma težak period i sada samo treba da se stavimo na stranu onih velikih sila koje mogu da nam pomognu, a to je u svakom slučaju Rusija.
Kandidatkinja Suverenista za predsednika je Branka Stamenković. Šta je, po vašem mišljenju, izdvaja u odnosu na ostale kandidate?
Mi smo hteli da istaknemo kandidata koji je umeren i ima značajne rezultate. Smatramo da Branka može da pošalje jednu drugačiju sliku o Srbiji i da dolazi vreme umerene politike i umerenih političara. Videćemo da li će uspeti da animira birače sa malim brojem pojavljivanja u medijima sa nacionalnom frekvencijom, ali ćemo se truditi, kao koalicioni partneri, da pomognemo koliko možemo i da promovišemo jednu drugu poruku i drugačiji način ophođenja. Nadam se da će građani Srbije to shvatiti, ako ne sad, ono u nekom narednom periodu.
Kome ide glas Suverenista i Zdrave Srbije ukoliko bude drugog kruga izbora, a vaša kandidatkinja se ne nađe u njemu? Da li biste podržali nekog drugog kandidata?
O tome je još rano govoriti, ali sigurno nekome ko bi zastupao ove vrednosti o kojima sam govorio, ko bi pružio dokaz da stoji na tom stanovištu i ako bi nas pitali da podržimo. Uslov je da neko kaže da deli naše vrednosti, program, ideju i u interesu države sigurno bismo podržali kandidata koji zastupa ove vrednosti.
Da li ste razmišljali o eventualnim postizbornim koalicijama ukoliko se nađete u parlamentu? Sa kim isključujete saradnju?
Ne bismo sarađivali sa onima koji kažu da EU nema alternativu i za koje je zločin u Srebrenici genocid. Sa tim ljudima ne bismo imali šta da tražimo.
Komentar