KULTURA

Verujmo u jednu igru: Počinje 19. Beogradski festival igre

Trupa „Lajns balet“ iz San Franciska, čiji je osnivač koreograf Alonzo King, otvoriće svojim nastupom 19. izdanje Beogradskog festivala igre na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.
Sputnik
Koreograf Alonzo King će predstaviti beogradskoj publici dva kraća komada „Azot“ i „Lični element“ kao svojevrsni diptih koji čini jedinstvenu celinu spektakla od 70 minuta.
Inače ova proslavljena baletska kompanija koja ove godine obeležava 4 decenije rada, posmatra balet kao nauku, zasnovanu na univerzalnim, geometrijskim principima energije i evolucije. Trupa je stalni gost Bijenala u Veneciji, Monako Foruma, Kuće igre u Lionu, Edinburškog Festivala, Festivala igre u Monpeljeu, Volsburg festivala, Holandskog festivala igre.
Lajns balet
Festival će svečano otvoriti umetnik Jair Vardi, koji je nakon veoma uspešne karijere kao igrač, rešio da izgradi poznati „Suzan Delal Centar“ iz Tel Aviva, jedan od najuspešnijih zdanja u Izraelu i time je uspeo da stvori svetski centar igre.
„Vodio sam više od 20 godina jedan od najvećih centara igre u Tel Avivu i jednu od najvećih izložbi igre, odnosno međunarodnih festivala u ovom gradu. Kao igrač nastupao sam sa trupom ’Batševa’, sa Mihailom Barišnjikovim i sa nekim od najboljih trupa u Evropi“, rekao je o sebi Varda i dodao da uživa u BFI kao jednom od najboljih festivala u Evropi.
„Zadivljen sam vašim festivalom, doveli ste veliki broj trupa iz Izraela, a nama je razmena predstava sa Beogradom veoma važna. Nema mnogo dobrih festivala u Evropi, a ovo je sigurno jedan od najboljih, hvala vam na tome“, zaključio je Jair Varda.
Direktorka festivala Aja Jung navela je da je gospodin Varda bio jedan od inicijatora Beogradskog festivala igre, prenosi Tanjug.
„On je čak bio presudan u mojoj odluci da se vratim u Beograd 2002. godine i krenem u avanturu sa ovim festivalom“, rekla je Aja Jung.
Pod sloganom „Verujemo u jednu igru“ festival će i ove godine ugostiti trupe i umetnike iz celog sveta, a zatvoriće ga trupa „Balet džez iz Montreala sa predstavom „Dens mi“, koju će izvesti u SNP-u 11. i 12. aprila.
Lenard Koen je obožavao Balet džez Montreal. Kad god je bio u mogućnosti, dolazio je na njihove predstave. Ta veza je trajala decenijama, pa je za slavnog muzičara uvek bila rezervisana loža u teatru. Stariji članovi trupe dobro pamte da je neke predstave Koen gledao više od 20 puta... A onda je u dogovoru sa bivšim umetničkim direktorom trupe Lujom Robitejom, rešio da pokloni svoju muziku za neki budući komad. Izabrao je kompozicije, složio ih i ostavio svojoj Fondaciji u amanet da realizuje ovu saradnju. Kada sam čula od koreografa Andonisa Fonjadakisa za taj plan, odmah sam krenula da se raspitujem da li bi Beograd mogao da se nađe na listi 100 svetskih metropola u kojima će se ovo delo izvoditi. I, uspeli smo“, ponosno ističe Aja Jung.
Komentar