OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).
Svakodnevno obilaze i otvaraju košnice i dodaju neophodnu prihranu.
„Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajsiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su im išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je stanju „pogača“, kaže Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelara u Zapadnoj Srbiji, koji u svom domaćinstvu ima 54 matice, piše „Telegraf biznis“.
Srpski med je na evropskom i svetskom tržištu poznat po odličnom kvalitetu, što se i „na oko“ može prepoznati. Nakon nekoliko loših, pčelari se sada nadaju dobroj godini, a tome u prilog ide i istorijski visoka otkupna cena.
„Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agrotehničkih mera u voćnjacima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je više od sedam evra za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena“, kaže Stamenković.
Pčelari su prošle godine formirali Savez pčelara Srbije (SPS) i u sklopu njega počeo je sa radom otkupni centar, koji omogućuje otkup i pakovanje proizvoda.
„Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati na tržište, a novac direktno uplatiti pčelarima. Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak“, kaže Stamenković.