RUSIJA

Vrhovna rada lišila poslaničkog mandata predstavnika proruske stranke

Vrhovna rada Ukrajine je na zasedanju lišila Ilju Kiva, člana proruske opozicione stranke „Opoziciona platforma – za život“, poslaničkog mandata, objavio je ukrajinski portal „Strana.ua“.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Vrhovna rada je na zasedanju sa 335 glasova lišila mandata narodnog poslanika Ilju Kiva“, navodi se u saopštenju ukrajinskog portala.
Kopredsednik ukrajinske stranke „Opoziciona platforma – za život“ Jurij Bojko je 2. marta izjavio da je poslanik Ilja Kiva isključen iz politike.
Kiva se ranije izjašnjavao protiv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. On je takođe izjavljivao da „oslobođena Ukrajina“ mora biti deo Rusije, što će omogućiti da se svet zaštiti od nacizma.
Takođe, Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da je izvršen pretres kod više poslanika proruske opozicione stranke „Opoziciona platforma – za život“ i da je tom prilikom oduzeto oružje.
„Pretres je izvršen kod poslanika koji su ili nezakonito prešli ili su planirali da pređu ukrajinsku granicu. Pored toga, pretreseni su i graničari i policajci, koji su omogućili određenim pojedincima, uključujući i poslanike Ukrajine, da ilegalno pređu državnu granicu Ukrajine“, navodi se u saopštenju ukrajinske obaveštajne službe na Fejsbuku.
Prema informacijama obaveštajne službe oružje i municija su oduzeti od poslanika Vadima Rabinoviča, Viktora Čornog i Olega Vološina.
RUSIJA
Vrhovna rada donela zakon o nacionalizaciji ruske imovine u Ukrajini
Komentar