RUSIJA

Čavušoglu: U Marijupolju se nalazi 100 građana Turske, radi se na njihovoj evakuaciji

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da mu je ruska strana potvrdila da postoji napredak po pitanju evakuacije turskih građana iz Marijupolja i da bi danas-sutra pitanje trebalo da se reši.
Sputnik
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, a zatim me je i ponovo tokom noći kontaktirao na temu evakuacije iz Marijupolja. Rekao mi je da postoji napredak po tom pitanju i da bi danas-sutra trebalo da se reši“, izjavio je Čavušoglu.

Prema rečima turskog ministra, u ukrajinskom Marijupolju se nalazi više od 100 građana Turske.
Prema diplomatskim izvorima, šef turske diplomatije planira da sutra poseti Moskvu.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
RUSIJA
Čavušoglu: Sankcije protiv Rusije neće rešiti probleme
Komentar