SRBIJA

Akademik Ljubodrag Dimić povodom gašenja ruskih medija: Od rusofobije do srbofobije mali je korak

Ovo nije pri put da režimi koji sebe predstvaljaju demokratskim iskazuju totalitarnu prirodu koja se ogleda u tome da postoji unisonost mišljenja, unisonost, informacija i unisonost određivanja zabrana. Ali zapamtimo - od rusofobije do srbofobije mali je korak.
Sputnik
Gašenje ruskih medija i diskriminaciju Rusa širom Evrope akademik Ljubodrag Dimić objašnjava suludim strahom koji se pothranjuje i kojim se formiraju novi rusofobični oblici ponašanja.

Fobije su uvod u velike tragedije

„Često strahovi i fobična ponašanja proizilaze iz toga što se jedan prostor niti poznaje niti razume niti postoji tendencija da se razume. Strah proizvodi afekat koji je, u ovom slučaju, propagandno dodatno podstaknut, formiranjem psihoze o ugroženosti. To je uvod u velike tragedije. Mislim da se to dešava i sada sa Rusijom koju tumače na jedan kliširan način karakterističan za ceo 20. vek. To neće izaći na dobro, ni za Zapad ni za onog prema kome su sankcije uperene“.
Analogija je, kaže puno, ali na osnovu svega što vidimo, smatra, srbofobija će se pojavljivati u našem najbližem okruženju, i na jugu i na zapadu, a verovatno u nekoj formi biti prihvaćena i na Zapadu.

Propaganda iznad slobodnih informacija

Ovo što se danas dešava, uvod je ne u veliki rat već veliku promenu. Nastojanje da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN a reči jedne velike sile jednostrano ignorišu (izlazak iz sale) pokazatelj je nastojanja (decenijskog, još od 1999) eliminisanja postojećeg međunarodnog poretka.
Prisusutvujemo, kaže akademik Dimić, novim polarizacijama, obliku ponašanja pojedinih država u kojima je isključena mogućnost da čujete drugog i gde propaganda odnosi prevagu nad slobodnom informacijom.
„Ukida se pravo na slobodno mišljenje. To jeste rat protiv čovečanstva i sukob protiv ljudske vrste kojoj zabranjujete da misli i kojoj pretite silom“.

Revizija istorije se uvek olupa o glavu

Na pitanje kako gleda na ulogu Nemačke u ukrajinskom pitanju i slanje naoružanja zemlji u kojoj su prevrat 2014. izvršile neonacističke organizacije, Dimić kaže da su to omogućili procesi izraženi u reviziji istorije.
„Iskrivljeno i izobličeno predstavljanje istorije se uvek olupa o glavu, i siguran sam da će se u skorom vremenu i na zapadu i na istoku Evrope i u SAD u sve većoj meri čuti glasovi koji trezveno misle, posmatraju kontekst i procese. Ako razmišljate događajno, a ne posmatrate pojavu i proces koliko traje, vi se izgubljeni u koordinatnom sistemu gde postoje dve ose - jedna vremenska a druga prostorna“.

Nametanje nove nacionalne svesti - nemoguć poduhvat

Kada vas škola i informacije zatupljuju, smatra, onda čovek ne prihvata činjenice već kockice koje mu u propagandnim formulama nudi onaj koji mu formira mišljenje.
O Ukrajini, kaže govore oni koji ne poznaju njenu istoriju i činjenicu da se poslednjih nekoliko decenija, u pokušaju da se formira jedna nova nacionalna svest vrši torturom nad narodom u Kijevu.
Taj poduhvat je, zaključuje, nemoguć.
SRBIJA
Poštovani pratioci, pod udarom smo brutalne cenzure – evo kako da budete uz nas
Komentar