SVET

Zapad traži hitnu sednicu SB UN, Bela kuća: U ovim uslovima ne možemo da obećamo samit Bajden-Putin

Sjedinjene Države su zatražile da se u toku večeri po lokalnom vremenu održi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog situacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik izvor u tom telu svetske organizacije.
Sputnik
I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj takođe tražio da se Savet bezbednosti sastane što pre.

„Ukazi predsednika Putina o uvođenju tzv. misije za održavanje mira u samoproglašenim republikama, Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, to je još jedna direktna agresija protiv Ukrajine, kršenje njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta.Savet bezbednosti UN treba da se sastane što pre“, napisao je on na Tviteru.

Njima se pridružio i britanski premijer Boris Džonson koji je rekao da će pokrenuti pitanje priznanja DNR i LNR i SB UN i OEBS-u.
Prethodno je iz Bele kuće saopšteno da je Rusija odlukom da prizna nezavisnost DNR i LNR samo ubrzala konflikt na istoku Ukrajine koji je, prema mišljenju Vašingtona, sama isprovocirala.
„Niko ne treba pogrešno da shvati tu teatralnost i protumači je kao zakonitu politiku rukovođenja državom. Predsednik Putin samo je ubrzao razvoj konflikta koji je sam i isprovocirao“, rekao je predstavnik administracije američkog predsednika na brifingu.
Taj zvaničnik je rekao da ruske snage, prema podacima Vašingtona, „nastavljaju da se približavaju ukrajinskoj granici i verovatno planiraju da izvedu invaziju svakog trenutka“.
Zvaničnik je na brifingu rekao da eventualni ulazak ruskih snaga u Donbas neće smatrati novim korakom jer, kako tvrdi, „Rusija ima svoje snage u Donbasu posednjih osam godina“.
„Snage koje podržava Rusija prisiljavaju civile na istoku Ukrajine da napuštaju svoje domove , vrbuju muškarce i dečake u tom regionu protiv njihove volje. Ljudske žrtve u slučaju dalje ruske invazije u Ukrajinu i okupacije biće čudovišne“, kaže taj neimenovani zvaničnik.
Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džozef Bajden izdao je ukaz o sankcijama zbog priznanja republika Donbasa od strane Rusije i namerava da tokom sutrašnjeg dana objavi dodatne mere.
„Predsednik Bajden je danas izdao ukaz kojim se američkim fizičkim i pravnim licima zabranjuju nove investicije u DNR i LNR, trgovina sa njima i finansiranje tog regiona. Ukaz daje mogućnost da sankcije budu uvedene protiv svakoga ko posluje u tom delu Ukrajine“, naveo je zvaničnik.
Sutra će, kako je rekao, biti usvojene dodatne mere s ciljem pozivanja Rusije na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine.
Takođe je naveo da Vašington nije spreman da obeća da će doći do samita predsednika dve zemlje u ovim uslovima, ali je dodao da su SAD otvorene za dalje kontakte sa Rusijom.
Zvaničnik nije mogao da kaže ni kakva je sudbina susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je predviđen za 24. februar.
SAD su, ističe, spremne da nastave sa diplomatskim naporima sve dok „ne krenu tenkovi“.
RUSIJA
Putin naložio ruskoj vojsci da osigura mir u LNR i DNR, prethodno potpisao ukaz o priznanju
Komentar