SVET

Za antologiju gluposti: Gaf britanske šefice diplomatije, od znanja važnije — „pocepati“ Rusiju

Primer šefice britanskog Forin ofisa Liz Tras, koja je na sastanku sa Sergejom Lavrovom pokazala elementarno neznanje iz geografije, pokazuje da zapadnim političarima znanje nije važno. Jedino što ih zanima je da završe posao. Koliko značaja ima rukola za gurmana koji jede meso, toliko za njih ima značaja da li se radi o Voronježu ili Lugansku.
Sputnik
Izjavom da Velika Britanija nikada neće priznati ruski suverenitet nad Voronješkom i Saratovskom oblasti, koje se nalaze na teritoriji Rusije, Liza Tras je ušla u antologiju političara čiji će gafovi ostati upamćeni za sva vremena. Istovremeno, moramo da se zapitamo o čemu se radi — da li o elementarnom neznanju ili o pukoj bahatosti i političkom maniru po kome znanje ne igra bitnu ulogu? Ako je u pitanju ovo drugo, ostvarivanje ciljeva po svaku cenu jedino je važno, pa makar svet propao.

Nije važno znanje, nego cilj protiv Rusije

Gaf Trasove još više čudi ako se uzme u obzir da bi šef Forin ofisa, britanskog Ministarstva spoljnih poslova, morao da bude jedna od najobaveštenijih osoba na svetu, kao i što su njeni saradnici bili u obavezi da je pripreme za sastanak sa ruskim kolegom.
RUSIJA
Šefica Forin ofisa izgubila mapu: Ne priznaje suverenitet Rusije nad dva ruska regiona
Tako bi bar trebalo da bude, kaže Siniša Ljepojević, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Londona. Međutim, Trasova nije otišla na sastanak sa Lavrovom da pregovara — radi se o medijskoj operaciji usmerenoj na domaću publiku, kako bi vlada pokazala britanskim građanima da se trudi da izbegne sukob.
Prema njegovim rečima, generalno govoreći, na Zapadu znanje već duže vreme više nije važno.

„Sa erozijom obrazovanja i uvođenjem ’nevidljive‘ politike, znanje uopšte nije bitno. Recimo, sama Liz Tras je po obrazovanju ekonomista, ali je jedno vreme bila ministar pravde“, objašnjava on.

To što Trasova nije znala u kojoj se državi nalaze Saratov i Voronjež, Ljepojevića, kako kaže, ne iznenađuje.
„To su generacije koje vrlo malo znaju o svetu izvan njihovih zemalja. Podsetio bih da je bivši premijer Toni Bler saznao da se u Brazilu govori portugalski tek kada je postao predsednik vlade. To je tako u tom delu sveta i koliko me je nasmejalo, toliko me uopšte nije iznenadilo“, kaže Ljepojević.

Toliko i rukola znači gurmanu

Istoričar Čedomir Antić, pak, podseća da se u prošlosti često dešavalo da veoma važni političari ne znaju ništa o temama koje su ključne za budućnost sveta. Tako veliki broj britanskih političara početkom Prvog svetskog rata nije znao ništa o Balkanu.

„Međutim, ono što se dešava u vezi sa Rusijom i Ukrajinom je taj strašan nedostatak empatije koji postoji kod britanskih i američkih političara. Oni niti se spremaju za razgovore, to vidimo iz ovoga; niti ih je za to briga. Oni su došli da završe posao koji mnogo više veze ima sa njihovim unutrašnjim problemima, sa stabilnošću njihove valute, sa perspektivama njihove geopolitike, a sve drugo je neka vrsta garnirunga. Dakle, koliko značaja ima rukola za srpskog gurmana koji jede prase, toliko za njih ima da li se radi o Lugansku ili Voronježu“, zaključuje Antić.

Podsećamo, Sergej Lavrov je, povodom optužbi da Rusija gomila vojne snage na granici sa Ukrajinom, upitao britansku koleginicu priznaje li njena zemlja suverenitet Rusije nad Voronješkom i Saratovskom oblasti. Trasova je odgovorila da Velika Britanija nikada neće priznati suverenitet Rusije nad tim regionima. Nešto kasnije, britanska ambasada u Moskvi saopštila je da je ministarka mislila da su te dve oblasti deo Ukrajine.
RUSIJA
„Kao gluv sa nemim“: Lavrov razočaran razgovorom sa britanskom ministarkom
Trasova i Lavrov sastali su se u Moskvi kako bi prodiskutovali situaciju u Ukrajini, rusko-beloruske vojne vežbe, kao i o garancijama bezbednosti koje je Rusija tražila od Zapada. I bez gafa Trasove, šef ruske diplomatije ocenio je razgovore kao razgovor „gluvog sa nemim“.
Komentar