SRBIJA

Prvi susret britanskog specijalca sa Vučićem /foto/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom koji je naglasio da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine.
Sputnik
Pič je istakao i da njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.
Vučić je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja.
U tom kontekstu, predsednik je izrazio očekivanje da će Pič, sa svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga.
Vučić i Pič razgovarali su i o situaciji u regionu, kao i o budućoj saradnji u cilju izgradnje poverenja i zajedničkog zalaganja za održivi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.
Vučić je istakao da Srbija, kao inicijator brojnih projekata koji za cilj imaju povezivanje u regionu, ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja, navodi se u saopštenju.
On je rekao da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja je pokretač ne samo inicijative „Otvoreni Balkan“ koja omogućava slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, već i velikih infrastrukturnih projekata koji će podići kvalitet života svih građana regiona.

I Brnabićeva razgovarala sa Pičom

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinose toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije s ciljem postizanja stabilnosti, ekonomskog napretka i prosperiteta Zapadnog Balkana.
Predsednica vlade istakla je da su članstvo u Evropskoj uniji i stabilan, ekonomski jak i dobro povezan region, prioriteti Srbije. Navela je da je dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnošću postignutom reformama, uz kontinuirano ulaganje u infrastrukturne projekte i privlačenje stranih investicija, Srbija pokazala da je na dobrom putu, ali da je izgradnja poverenja i čvršće povezivanju kroz regionalne projekte, put za prosperitetan i jak region u Evropskoj uniji.
Velike mogućnosti za saradnju Zapadnog Balkana premijerka je prepoznala i u sprovođenju Zelene agende i razvoju investicija koje će omogućiti zelenu tranziciju u regionu.
Pič je istakao da je britanska vlada posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona, što bi, kako je objasnio, omogućilo i stvaranje prosperitetnijeg okruženja za ostanak mladih i budućih generacija.
Premijerka je zahvalila britanskoj vladi koja je projektima poput digitalne transformacije i jačanje e-Uprave, koji su finansirani kroz Fond za dobru upravu, podržala proces reformi u Srbiji. Ocenjujući da je reforma obrazovanja jedan od prioriteta Vlade Srbije, Brnabić je podvukla i značaj trogodišnjeg programa „Škole za 21. vek“ koji, zahvaljujući investicijama britanske vlade, realizuje Britanski savet.
Brnabić je ocenila da je ovaj projekat jedan od ključnih za budućnost naše dece i odličan je primer kako kroz digitalizaciju jačaju veze dve države, preneo je Tanjug.
Komentar