Proleće je sve bliže i sve više ljudi ide na dijetu – a na prvom mestu se odriču šećera. Do čega to može dovesti i kako smanjiti negativan efekat takvog samoograničavanja objašnjava dijetetičarka u intervjuu za radio Sputnjik.
„Zavisnost od šećera još nije naučno dokazana, tako da nema odvikavanja od šećera u bukvalnom smislu te reči. Ali u isto vreme, ljudi koji konzumiraju mnogo šećera osećaju tešku nelagodu kada ga odbiju, kao kod apstinencije. „Čovek može da počne da oseća gubitak energije jer je slatka hrana za njega bila izvor ugljenih hidrata, koji su glavni izvor energije“, objasnila je Melehina.
Ako želite da smanjite količinu šećera koju jedete i da ne patite od „krize“, onda morate da pronađete odgovarajuću zamenu za slatkiše, napominje nutricionista.
„Ako samo uklonite šećer i ništa ne dodate zauzvrat, onda će doći do manjka ugljenih hidrata i deficita energije. Naš zadatak je da povećamo unos drugih ugljenih hidrata uz smanjenje šećera. Obično počinjem sa svojim pacijentima povećanjem složenih ugljenih hidrata, a ne smanjenjem šećera“, naglasila je ona.
Ako dozvolite sebi da jedete hleb, testeninu, pirinač i krompir, fiziološka potreba za šećerom će se smanjiti, a osoba će se osećati prijatno.