KULTURA

Misterija oko Ane Frank nije razrešena: Izdavač se izvinio

Holandska izdavačka kuća „Ambo antos“ izvinila se zbog štampanja knjige u kojoj je naveden identitet muškarca za kojeg se sumnja da je kazao nacistima gde se nalazila Ana Frank i njena porodica.
Sputnik
U knjizi je navedeno da je reč o Jevreju Arnoldu van den Bergu iz Amsterdama, a izdao je zato što je želio spasiti sopstvenu porodicu. Knjiga je naišla na brojne kritike.
Na primer, Fond Ane Frank je za medije naveo da je istraga puna grešaka. Izdavačka kuća je zatim putem mejla poručila autorki Rozmeri Salivan da je trebalo da zauzme kritički stav.
„Trenutno čekamo odgovore istraživača na pitanja koja su se pojavila nakon objave knjige. Obustavljamo štampanje. Izvinjavamo se svima koji su se osetili uvređenim“, napisali su iz izdavačke kuće.
Piter van Tvisk, koji je takođe jedan od autora knjige, naveo je kako je iznenađen reakcijama jer „oni nikada nisu tvrdili da su otkrili potpunu istinu“. Procenio je da je barem 85 posto onoga što su napisali tačno. Dodao je kako se nada da će njihovo istraživanje pomoći da se popune praznine u dosadašnjem istraživanju.
„Izdaja Ane Frank“, kanadske autorke Rozmeri Salivan, zasnovana je na šestogodišnjem istraživanju koje je prikupio tim koji je predvodio penzionisani detektiv FBI Vins Pankoke. Knjiga je objavljena 18. januara uz pompu, uključujući dokumentarni program Si-Bi-Esa od 60 minuta, prenosi „Gardijan“.
Ali u roku od 24 sata od objavljivanja, istoričari i istraživači su izneli sumnju u centralnu teoriju da je Arnold van den Berg, koji je umro od raka grla 1950. godine, verovatno odveo policiju do skrovišta porodice Frank iznad skladišta pored kanala u Jordan oblast Amsterdama 4. avgusta 1944.
KULTURA
Razrešena misterija iz Drugog svetskog rata: Otkriveno ko je izdao Anu Frank
Komentar