DRUŠTVO

Namirnice koje imaju više kalcijuma od mleka

Kalcijum ima ključnu ulogu za zdravlje kostiju i krvnih sudova, a smanjuje i rizik od dijabetesa tipa 2. Ovaj najzastupljeniji mineral u telu neophodan je za kontrakciju mišića, prenos nervnih impulsa, kao i za rad centralnog nervnog sistema.
Sputnik
Ukoliko se ne unosi dovoljno kalcijuma, što je oko 800-1.000 miligrama dnevno ili više, povećava se rizik od lomova, čemu su posebno izloženi sportisti i stariji ljudi. Zajedno sa kalcijumom, važni su i magnezijum i vitamin D pa i na njih treba obratiti pažnju.
Najveći deo kalcijuma dobijamo putem mleka i mlečnih proizvoda, pa tako u šoljici mleka ima oko 305 miligrama kalcijuma.
Međutim, ako želite malo da smanjite unos mleka, ovo su namirnice koje su u tome najbolji saveznik:

Semenke

Na 100 g čia semenki ima impresivnih 630 mg kalcijuma, što je odlična vest jer se te sićušne i svestrane nutritivne bombe lako kombinuju u slatkim i slanim jelima.
Čia semenke — nutritivne bombe.
Dve kašike čia semenki na dan mogu da se dopune i trećom u kojoj se mogu naći susam, mak i lan, koji takođe obiluju kalcijumom. Ako vam semenke postanu dnevna rutina na jelovniku, obezbedićete i važne omega-3 masne kiseline.

Tamnozeleno lisnato povrće

Raštan, kelj, spanać, blitva, brokoli i druga „braća“ tamnozelenog lisnatog povrća donose nam moćnu dozu kalcijuma. Na primer, šoljica kuvanog raštana ima čak 266 miligrama kalcijuma. Poslužite je sa ribom poput sardina i mirni ste za taj dan.
Tamnozeleno lisnato povrće donosi moćnu dozu kalcijuma.
Ako želite da rešite gotovo polovinu preporučene dnevne količine kalcijuma, ujutru napravite zeleni smuti od šoljice kelja, srednje narandže i pola šoljice grčkog jogurta.

Ovsena kaša i bademi

S pola šoljice ovsene kaše priuštićete sebi 200 miligrama kalcijuma. Pritom ćete dobiti i 4 grama vlakana, što znači da ćete duže biti siti i imati niži rizik od visokog holesterola, bolesti srca i creva. Ovas je takođe bogat vitaminima kompleksa B, koji pomažu metabolizmu da hranu pretvori u energiju.
Za dodatnih 300 do 400 miligrama kalcijuma skuvajte ovsene pahuljice u bademovom mleku, a za dodatnu hrskavost, ukus i još 36 miligrama kalcijuma, pospite kašu sa dve kašike seckanih badema.

Jogurt i sir

Jogurt je jedan od najboljih izvora kalcijuma, koji obezbeđuje čak 30 odsto dnevnih potreba u jednoj šoljici, a osim toga je sjajan izvor proteina. Najbolji izbor su vrste jogurta bogate živim probiotičkim bakterijama.
Jogurt je jedan od najboljih izvora kalcijuma.
Jogurt s manje masti sadrži više kalcijuma od grčkog jogurta, koji je pak bogatiji proteinima. Fosfor, kalijum i vitamini B2 i B12 takođe se nalaze u jogurtu.

Sveži sir i rikota

Sveži sir i rikota su sjajan izvor kalcijuma, ali i proteina — lako ih možete iskoristiti za brzinski obrok. Pomešajte rikotu s bilo kojim voćem bogatim vlaknima (borovnicama, breskvama, kruškama ili narandžom) i tako ćete zaraditi i 50 dodatnih miligrama kalcijuma.
U slučaju da izbegavate životinjske proizvode, kravlji sir zamenite tofuom, koji na 100 grama sadrži 360 miligrama kalcijuma, ali i potrebne proteine.

Sardine i losos

Sardine i losos takođe su odlični izvori kalcijuma. Na primer, jedna konzerva sardina pruža 35 odsto preporučene količine kalcijuma, a 85 grama konzerviranog lososa ima oko 21 odsto. Proteini i omega-3 masne kiseline, koje su dobre za srce, mozak i kožu dodatni su argument da uključimo losos i sardine na jelovnik.

Pasulj i leblebije

Šoljica i po leblebija sadrži oko 315 miligrama kalcijuma, zajedno s vlaknima i proteinima koji nas dugo drže sitima, a ne zaboravite ni pasulj, jer 170 grama kuvanog pasulja donosi čak 24 odsto preporučene dnevne količine kalcijuma.
Pasulj i sočivo sadrže puno vlakana, belančevina i mikronutrijenata, a mogu da se pohvale i obiljem gvožđa, cinka, magnezijuma i kalijuma. Osim toga, pasulj može pomoći u snižavanju lošeg holesterola i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, preneo je portal „Dnevnik“.
DRUŠTVO
Tri sastojka u hrani opasnija i od šećera
DRUŠTVO
Koliko je opasan aditiv E171: Ima ga u hrani, kozmetici, betonu...
DRUŠTVO
Koji napitak je najštetniji za srce
Komentar