SVET

Ostrva pod vodom i pepelom: Prve fotografije sa Tonge posle erupcije vulkana i cunamija

Prve fotografije posle erupcije vulkana kod Tonge i cunamija koji je pogodio ostrva u tom arhipelagu, pokazuju zemljište i drveće prekriveno pepelom i ogromnu štetu koju je nanela vulkanska erupcija.
Sputnik
To je naročito uočljivo na fotografijama Nomuke, malog ostrva u južnom delu ostrvske grupacije Hapai.
Fotografije su iz aviona napravile odbrambene snage Novog Zelanda, a prikazani su i satelitski snimci Ujedinjenih nacija.
Satelitski snimak Tonge posle vulkanske erupcije
Satelitski snimci pokazuju gotovo identične scene na ostrvima Kolomotua, Tongatapu i u Fafa selu na ostrvu Nukualofa, koji su u potpunosti prekriveni pepelom, navodi „Gardijan“.
Dok neke zgrade i dalje stoje, druge su se, sudeći prema snimcima, izgleda srušile.
Na međunarodnom aerodromu Fuamotu, pista je potopljena i delimično prekrivena pepelom ili zemljom, dok drugi satelitski snimci pokazuju da je do poplava došlo i u nekoliko područja uz obalu.
Smatra se da je subotnja erupcija podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai, na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge, najveći vulkanski događaj u poslednjih 30 godina.

Oštećen glavni komunikacioni kabl

Na društvenim mrežama su se u početku brzo pojavili video-snimci i fotografije talasa cunamija koji je zahvatio okolna ostrva, ali je nakon toga usledila tišina pošto je oštećen glavni komunikacioni kabl.
Komunikacija sa Tongom je otada izuzetno ograničena, a državljani Tonge širom sveta će možda morati da čekaju nedeljama za nastavak redovnog kontakta.
Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Novog Zelanda je saopštilo da su u Tongi potvrđena dva smrtna slučaja u ovoj katastrofi, od kojih je jedna osoba britanski državljanin.
Pepeo prekrio delove Tonge posle vulkanske erupcije
Vlasti Tonge još nisu objavile podatke o žrtvama, ali je porodica Anđele Glover, Britanke koja živi u Tongi i koja je nestala u cunamiju, saopštila u ponedeljak da je njeno telo pronađeno, preneo je Tanjug.

Izlila se nafta duž obale Perua

U međuvremenu stigla je i vest da su neobično visoki talasi na Pacifiku, usled erupcije na Tongi, doveli do izlivanja nafte duž obala Perua.
Peruanski institut za civilnu odbranu je potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i da se gorivo izlilo, javio je Rojters.
Izlila se nafta duž obale Perua
Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.
Plaže u tom području su zatvorene za javnost.
Erupcija je poslala talase cunamija preko Tihog okeana i čula se čak i na Novom Zelandu, na udaljenosti od oko 2.300 kilometara.
Tonga je kraljevina od 176 ostrva, od kojih je 36 naseljeno, sa populacijom od 104.494 ljudi.
SVET
Snažna erupcija vulkana koja je pokrenula cunami videla se iz svemira, zvuk se čuo do 800 km /video/
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Komentar