Ne probate jelo tokom pripreme
Da jelo koje pripremate ne bi bilo neukusno, premalo ili previše začinjeno tokom pripreme i pred kraj uzmite kašiku i probajte malo. To je pouzdan znak da li ste uspeli u zamisli da obradujete ukućane.
Otvarate rernu često tokom pečenja
Kada pripremate testa, važno je da ne otvarate rernu često, jer menjate temperaturu rerne i pecivo ili kolač ne nadođu kako treba.
Pečete krompir odmah nakon ljuštenja
Da bi vam pečeni krompiri ispali savršeno, potrebno je da krompire nakon ljuštenja držite u vodi bar pola sata. Posle toga je važno da ih dobro osušite pre nego što ih stavite u sud za pečenje.
Korišćenje celih čenova belog luka
Kada se dodaje jelima, beli luk treba da se zgnječi ili isecka na komadiće. Na ovaj način on daje najbolju aromu obroku i najzdraviji je.
Kuvanje pirinča u otvorenoj šerpi
Ako želite da vam kuvani pirinač ispadne kako treba, prvo ga isperite vodom. Nakon toga ga stavite u šerpu sa vodom (razmera pirinča i vode za pirinač dugog zrna je 1:2, a za pirinač kratkog zrna 1:1,25) i uključite ringlu na visoku temperaturu. Kada voda provri, smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Ostavite pirinač da se kuva 18 minuta, u slučaju da je dugog zrna, ili 15 minuta, u slučaju da je kratkog zrna.
Dodavanje brašna u vruću vodu
Ako u mešavinu koja se krčka dodate brašno, ono se neće dobro rastvoriti, već će se napraviti grudvice brašna. Da biste to izbegli, prvo stavite brašno u čašu sa mlakom vodom, dobro ga promešajte, i tek onda ovu gustu tečnost sipajte u svoj obrok.
Ne procedite pastu čim je kuvana
Kada je pasta kuvana, odmah da je procedite. Ako to ne uradite, upiće previše vode i postati gnjecava.
Ne mešate hranu u tiganju
Veoma je važno da mešate hranu dok se krčka u tiganju. Cilj je da se povrće, meso, pasta ili pirinač ne zalepe ili zagore, ali i da se ravnomerno skuvaju, izdinstaju ili proprže.
Predugo dinstate povrće
Različito povrće zahteva različito trajanje termičke obrade. Vodite računa da ne preterate, jer će tako izgubiti sve hranjive sastojke. Bolje je da bude poludinstano.
Stavljate previše namirnica u posudu za kuvanje
Da bi se hrana ravnomerno dinstala, potreban joj je prostor. Zato sipajte manju količinu iseckanih namirnica kako biste sprečili da hrana zagori. Umesto pokušaja da "nagurate" namirnice, bolje je uzeti veću posudu.
Ostavljanje lovorovog lista predugo u obroku
Gulaši, paprikaši, čorbe i sva druga jela u koja stavljate lovorov list dobiće gorak ukus u slučaju da ovaj začin ostavite predugo da stoji u njima tokom pripreme. Najbolje je da lovorov list stavite u jelo deset minuta pre završetka procesa kuvanja i onda ga odstranite, piše Ekapija.