RUSIJA

Ruski mirovnjaci počeli sa radom u Kazahstanu /video/

Jedinice ruskih mirovnjaka ODKB u Kazahstanu počele su da obavljaju zadatke i da obezbeđuju dolazak glavnih snaga mirovnog kontingenta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sputnik
„Jedinice iz sastava ruskog mirovnog kontingenta, koje su ranije stigle na teritoriju Republike Kazahstan, pristupile su izvođenju dodeljenih zadataka i osiguravanju dolaska i raspoređivanja glavnih snaga mirovnog kontingenta“, navodi se u saopštenju.
S tim u vezi, vojni resor je precizirao je da avioni vojno-transportne avijacije prebacuju glavne snage ruskog kontingenta u Kazahstan sa tri aerodroma – u Moskovskoj, Ivanovskoj i Uljanovskoj oblasti.
„Jedinice Vazdušno-desantnih snaga iz sastava ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB, nalaze se na aerodromima 'Čkalovski', 'Ivanovo-Severni' i 'Uljanovsk-Vostočni'“, navodi se u saopštenju i dodaje da jedinice VKS trenutno utovaruju konvencionalnu tehniku i naoružanje.
Ranije je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev zatražio pomoć od ODKB-a.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je da pošalje u Kazahstan kolektivne mirovne snage na ograničeni period. Osim ruske vojske, mirovne snage će činiti predstavnici oružanih snaga još četiri zemlje – Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Oni će biti zaduženi za čuvanje državnih i vojnih objekata i pomagaće snagama reda i mira u cilju stabilizacije situacije u zemlji.
RUSIJA
U Kazahstan sletele prve jedinice ruskih mirovnjaka /video/
Komentar