Prema kanonima Jermenske apostolske crkve, nedelja koja prethodi Božiću smatra se periodom posta. Počinje 29. decembra uveče, a završava se 5. januara uveče.
Narodni običaji
Uoči Božića, 5.januara u večernjim satima u jermenskim crkvama održava se liturgija „Chragaluits“ i pale se kandila. Slovo „Chragaluit“ u prevodu sa jermenskog znači "paljenje kandila, sveća". Te večeri vernici unose u svoje kuće sveće i kandila upaljena u crkvi koji simbolizuju božansku svetlost, blagoslov Božiji i svetlost Vitlejemske zvezde koja se pojavila na nebu i dovela tri mudraca ka mestu rođenja Isusa Hrista.
Šestog januara posle Božićne liturgije, osvećuje se voda, koja simbolizuje krštenje Hristovo u reci Jordan. Voda se osvećuje zajedno sa Biblijom, krstom i uljem. Osvećena voda daje se vernicima.
Po predanju, vernici donose iz crkve osveštanu Bogojavljensku vodu koja predstavlja lekovito sredstvo koje može da leči telesne i duševne bolesti. Takođe, sa ovom vodom ukućani prskaju uglove svojih kuća i pažljivo je čuvaju jer njih i njihove domove može sačuvati od zlog duha.
Vernici se pozdravljaju govoreći: „Hristos se rodi“ ili „Blagosloveno javljanje Hristovo!“.
Radosnu vest o rođenju Isusa Hrista prenose i sveštenici, posećujući vernike i osveštavajući njihove domove.
Sedmog januara se u Jermenskoj crkvi služi liturgija za mrtve. Tog dana ljudi posećuju grobove svojih preminulih rođaka („Merelots”), kako bi „uveli“ svoje bliske ljudi koji su preminuli u svetli praznik Rođenja Hristovog.
Tradicionalna božićna jelka
Božić je porodični praznik koji okuplja celu porodicu oko postavljene praznične trpeze. Ali svečani sto Jermena nije samo obilan, već i lepo ukrašen. Na Božić je običaj da se za trpezom okupi cela porodica, u slavlju učestvuju i rođaci.
Praznični meni se sastoji od kuvane ribe (oličava Hristovo telo), pilava sa suvim grožđem i suvim voćem (pirinač je oličenje čovečanstva, suvo grožđe i suve kajsije oličavaju ljude koji su propovedali veru Gospodnju), raznih jela od kuvanog, dinstanog i svežeg začinskog bilja (oličavaju plodnost i rađanje novog života) i slatkiša, poput mekog kolača „gata“ koja je podeljena na dvanaest delova, simbolizujući dvanaest meseci u godini koja podseća na lisnato pecivo ili rolnice sa slatkim filom.
Na stolu obavezno mora biti crno vino, koje oličava prolivenu krv Isusa Hrista za ljudske grehe. Praznična trpeza Jermena ukrašena je i jelom kao što je „harisa“ (žitarice sa mesom).
Verni tradiciji
Jermenija je prva zemlja koja je primila hrišćanstvo. Više od 90 odsto stanovništva je hrišćanske veroispovesti. Nije iznenađujuće što se ovaj narod sa posebnim poštovanjem i radošću priprema za ovaj veliki praznik.
Bez obzira što većina naroda Božić slavi 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok ostali hrišćani ovaj svetli praznik slave 7. januara po julijanskom kalendaru, Jermenska crkva je jedina u svetu koja slavi Božić i Bogojavljenje 6. januara. Mnoge hrišćanske crkve su od 5. veka podelile ova dva praznika, dok su Jermeni kao privrženici tradicije sačuvali drevni običaj.