SVET

Bela kuća: Bajden pozvao Putina na deeskalaciju napetosti oko Ukrajine, inače sledi odlučan odgovor

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina na smanjenje napetosti oko Ukrajine, upozoravajući da je značajan napredak u predstojećim pregovorima moguć samo u atmosferi deeskalacije, saopštila je Bela kuća posle razgovora dvojice lidera.
Sputnik
U saopštenju se ističe da je Bajden jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Američke Države, zajedno sa saveznicima i partnerima, dati odlučan odgovor ako Rusija preduzme dalje korake za invaziju na Ukrajinu.
„Predsednik Bajden je takođe izrazio podršku diplomatiji koja će započeti početkom sledeće godine bilateralnim dijalogom o strateškoj stabilnosti, u NATO-u preko Saveta Rusija-NATO i u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Predsednik Bajden je ponovio da se suštinski napredak na ovim kolosecima može postići samo u atmosferi deeskalacije, a ne eskalacije“, ističe se u saopštenju.
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su telefonom 50 minuta. Glavna tema razgovora, drugi put za mesec dana, bila je napetost oko Ukrajine i pripreme za januarske diplomatske kontakte zapadnih zemalja i Rusije na temu uzajamnih bezbednosnih garancija.
RUSIJA
Putin poručio Bajdenu: Rusija će se u ovoj situaciji ponašati onako kako bi se ponašale SAD
Komentar