RUSIJA

Top 5 modela ruskog naoružanja koji će biti hit u inostranstvu: Lider – „Šahmat“

Ruski odbrambeni koncern „Rosoboroneksport“ imenovao je pet izvoznih modela ruskog naoružanja koje strani kupci najželjnije iščekuju – na prvom mestu našao se napredni laki lovac pete generacije „Šahmat“.
Sputnik
„U top pet izvoznih primeraka predstavljenih 2021. godine našli su se laki taktički avion 'Šahmat', koji je predstavljen na (avio-kosmičkom sajmu) MAKS i (izložbi) 'Dubai eršou', zatim izviđačko-udarni kompleks bespilotnih letelica 'Orion E' koji je prikazan u Rusiji i u inostranstvu, potom višecevni bacač raketa sa termobaričnom municijom TOS-2 'Tosočka', automat 'Kalašnjikov' AK-19 i protivavionski raketni sistem S-350 'Vitjaz'“, rekao je generalni direktor korporacije Aleksandar Mihejev.
Kako je dodao, svetsko tržište oružja se 2021. godine značajno prilagodilo radu u uslovima pandemije. Ruski specijalni izvoznik oružja uspeo je da učestvuje u 17 međunarodnih izložbi.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ (Su-57) održana je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS, kada je predstavljen prototip. Prilikom njegovog projektovanja korišćena su iskustva sa konstruisanja Su-57. Po spoljnom izgledu veoma liče, ali će „Šahmat“ biti mnogo lakši zahvaljujući jednom motoru.
Proizvodiće se prema „stelt“ tehnologiji (imaće radio-apsorbujući premaz), biće opremljen naoružanjem unutar trupa, najnovijom avionskom tehnikom i moći će da upravlja malim dronovima. Su-57 može da razvije brzinu do 1.900 kilometara na čas, dok mu je borbeni radijus 3.000 kilometara.
„Šahmat" će se proizvoditi u fabrici u Komsomoljsku na Amuru (KnAAZ). Prvi let je planiran za 2023. godinu, a serijska proizvodnja 2025. godine.
RUSIJA
Ruski lovac „Šahmat“ među 10 najvećih dostignuća vojne avijacije
Komentar