Ukoliko bi Španci jeli manje mesa, to bi odigralo ključnu ulogu u pomoći toj državi da ublaži efekte klimatskih promena, uspori proces dezertifikacije i zaštiti svoju ključnu industrijsku granu - turizam, rekao je španski ministar za zaštitu potrošača.
On je dodao kako bi ljudi trebalo da shvate veliki uticaj konzumiranja mesa, naročito junetine uzgajane na megafarmama, na prirodno okruženje i da u skladu sa tim promene navike u ishrani, prenosi Gardijan.
„Ljudi u Španiji su svesni da gasovi staklene bašte utiču na klimatske promene, ali to obično povezuju sa automobilima ili transportom. Tek nedavno se proširila svest o uticaju lanca proizvodnje mesa, to je do skoro bio tabu u Španiji“, kaže španski ministar.
Garzon objašnjava da je ta zemlja, zbog svog geografskog položaja, posebno osetljiva na klimatske promene.
„Ako nešto ne uradimo, neće biti u pitanju samo promena klime, imaćemo trostruku krizu: nestanak biodiverziteta, zagađenje i klimatske promene. To bi bio kraj za zemlju kao što je Španija“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, ova mediteranska zemlja ima ozbiljan problem sa dezertifikacijom, pretvaranjem plodnog zemljišta u pustinjsko usled dugotrajnih suša i iscrpljivanja tla.
„Španija je veoma zavisna od turizma, a poseta pustinji nije tako atraktivna kao poseta Kosta del Solu“, naglasio je Garzon.
On je objasnio da megafarme, koje imaju više hiljada grla, nisu održive jer zagađuju zemlju i vodu, a isporučuju meso niskog kvaliteta. Španski ministar je ukazao da 20 velikih svetskih farmerskih kompanija proizvode više gasova staklene bašte nego države kao što su Nemačka, Britanija ili Francuska.
Garzon je ponovio da prosečan Španac pojede više od kilogram mesa nedeljno, iako državna agencija za hranu preporučuje između 200 i 500 grama.
Međutim, Garzonove ranije slične izjave nisu naišle na dobar odjek među kolegama u vladi, pa je čak i premijer Pedro Sančez tim povodom izjavio da se „teško odreći srednje pečenog odreska“.
Garzon sada kaže da kritike njegovih stavova o mesu dolaze, između ostalog, i od ljudi koji „smatraju da će njihova muškost biti ugrožena ako ne jedu meso ili ne mogu da peku roštilj“.