RUSIJA

Vašington: Prema Rusiji – i diplomatija i obuzdavanje

SAD se bave istovremeno i diplomatijom i obuzdavanjem prema Rusiji i spremne su da oštro odgovore na postupke Moskve koje Vašington smatra agresivnim, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Sputnik

„Predsednik SAD Džo Bajden je tokom svog prvog sastanka sa predsednikom Rusije (Vladimirom Putinom) u Ženevi pre nekoliko meseci rekao predsedniku Putinu da odlučno dajemo prednost stabilnijim i predvidljivijim odnosima između Rusije i SAD, ali ako Rusija nastavi sa nepromišljenim ili agresivnim akcijama mi ćemo odlučno odgovoriti“, rekao je Blinken, komentarišući situaciju sa vestima o „napadu“ koji Rusija navodno planira da izvede na Ukrajinu.

Kako je dodao, američke vlasti su spremne da iskoriste različite kanale za pregovore o bezbednosti, uključujući dijalog o strateškoj stabilnosti sa Rusijom. Vašington računa da će pregovori sa Moskvom o bezbednosti početi uskoro posle Nove godine.
Blinken je dodao da se zasad ne planira novi sastanak predsednika Rusije i SAD.
Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnom ponašanju“, ističući da nikoga ne ugrožava i da ne namerava da bilo koga napada. U Moskvi je takođe naglašeno da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao opravdanje za razmeštanje dodatne vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin povukao potez posle kog Amerika nema kud — da li je ovo mat
SVET
NATO: Rusija da prekine eskalaciju na granici sa Ukrajinom
Komentar