RUSIJA

Amerika uvela nove sankcije protiv „Severnog toka 2“

Administracija Sjedinjenih Američkih Država uvele je sankcije za dva broda i jednu kompaniju koja je povezana sa Rusijom, a koji učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.
Sputnik
„Kompaniji ‘Transadrija’ će biti uvedene sankcije, a njen brod ‘Marlin’ će biti označen kao imovina pod sankcijama“, navodi se u izveštaju.
Državni sekretar SAD nije precizirao koji je drugi brod.
„Marlin“ je, prema podacima sa sajta „Marin trafik“, brod za snabdevanje i plovi pod zastavom Rusije.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Protiv izgradnje i eksploatacije gasovoda aktivno se zalažu Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, kao i Ukrajina koja se plaši da će izgubiti tranzit.
Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je ovaj projekat koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju. Što se tiče očuvanja ukrajinskog tranzita, rusko rukovodstvo je više puta izrazilo spremnost da nastavi isporuke, ali samo ako to bude ekonomski izvodljivo.
RUSIJA
Ukrajina: Zaslužni smo za kočenje „Severnog toka 2“
Komentar